SiNAPSA, sobota, 20. april 2024

eSiNAPSA

Spletna revija za znanstvenike, strokovnjake
in nevroznanstvene navdušence

Pa jo imamo! eSinapsa - prva slovenska revija o nevroznanosti

Miha Pelko

Ideja ni nova. Kot lahko preberete v prispevku prof. dr. Voduška, se je v društvu SiNAPSA o prvi slovenski nevroznanstveni reviji razmišljalo že pred nekaj leti. Od takrat je društvo dozorelo do stopnje, ko letos organizira že 8. teden možganov in 4. mednarodno nevroznanstveno konferenco SNC’11, ki jo je FENS izbral za evropsko konferenco leta. To je torej primerna priložnost za rojstvo prve slovenske revije o nevroznanosti. Zakaj?

Miha Pelko Prof. dr. Pirtošek v prispevku o zgodovini proučevanja možganov govori o tem, da sega le-to že v obdobje starih civilizacij. V zadnjih letih pa smo priča pravemu preporodu nevroznanosti. Na voljo so nam tehnike, ki nam omogočajo vpogled v do danes nevidne možganske procese (glej prispevek dr. Mare Bresjanac o optogenetiki). V nevroznanosti se povezujejo strokovnjaki s praktično vseh področij znanosti, od medicine do ekonomije, od matematike do psihologije. Te panoge so različne v svojih znanstvenih metodah, v jeziku in v splošni kulturi, kljub temu pa je prav povezovanje teh strok nujno za odmevne rezultate na kar kaže poročilo dr. Uleta o pomembni objavi slovenskih raziskovalcev. Ena nalog eSinapse je tako v tem, da pomaga pri povezovanju različnih strok v Sloveniji, in najde skupni jezik za obravnavanje vprašanj in problemov povezanih z razumevanjem možganov.

Motivi za razreševanje teh vprašanj in problemi so raznoliki. Po eni strani nas žene splošna znanstvena radovednost in izziv razumevanja organske gmote, ki še vedno več kot uspešno premaguje umetno inteligenco. Po drugi strani smo od te gmote zelo odvisni - bolezni povezane z možgani ter živčevjem so ena najbolj perečih tematik sodobne medicine. Metode zdravljenja so zaradi slabega razumevanja vzrokov bolezni ter splošnega delovanja možganov večkrat neučinkovite ali tvegane (glej prisepvek Nadje Jarc o draženju globokih možganskih struktur). Še zdaleč pa ni vse črno. Leta raziskav in razvoja na primer že nakazujejo možnosti za konkretno pomoč ljudem z okvarami živčevja, kot nakazuje prispevek dr. Muniha o eksoskeletih.

V Sloveniji se lahko pohvalimo z bogato aktivnostjo na področju nevroznanosti. Ta aktivnost pa ni nekaj novega - sega že globoko v prejšnje stoletje. Z namenom da preteklost ne utone v pozabo, bomo v eSinapsi objavljali prispevke v kategoriji Korenine. Prispevki v tokratni številki so posvečeni akad. prof. dr. Antonu O. Župančiču, izjemnemu raziskovalcu in častnemu članu SiNAPSE. Da bi ga približali tudi tistim, ki ga niso osebno spoznali, objavljamo ponatis njegovega lastnega prispevka o njegovem mentorju prof. dr. Albinu Seliškarju ter dva prispevka njegovih učencev, akad. prof. dr. Marjana Kordaša in prof. dr. Zorana Grubiča.

Poleg zgodovinskih prispevkov boste v eSinapsi našli tudi članke, aktualne novice (npr. pogovor z dr. Picom Caronijem) ter recenzije.

Da bo branje vsake številke kar čimbolj zanimivo, vas toplo vabimo k soustvarjanju revije. Zelo bomo veseli člankov o vašem delu, recenzij, poročil s konferenc pa tudi ponatisov starih zanimivih prispevkov in fotografij, ki se jih da uporabiti za oblikovanje arhiva slovenske nevroznanosti. Vse to prosim pošljite na naslov urednistvo-esinapsa@sinapsa.org.

Veliko užitkov ob prebiranju.

Miha Pelko
Institute for Adaptive and Neural Computation, University of Edinburgh