SiNAPSA, petek, 29. marec 2024

eSiNAPSA

Spletna revija za znanstvenike, strokovnjake
in nevroznanstvene navdušence

Povedali so

Maja Bresjanac

Ob prihajajoči SiNAPSINI mednarodni nevroznanstveni konferenci, smo vodilne svetovne nevroznanstvenike, ki se bodo udeležili konference, vprašali za mnenje, kje vidijo možnosti za napredek v raziskovanju možganov. Predstavljamo prve odgovore:

Da bi razumeli možgane, moramo premostiti zev med delovanjem posameznih celic in globalno funkcijo možganov - na ravni mikrovezij kot so kortikalne kolumne in mrežij, ki upravljajo gibanje. Za to bomo potrebovali natančno nadzorovane poskuse v povezavi z modeliranjem. 

To understand the brain, we need to bridge the gap between single cells and global brain function - that is the level of microcircuits, like cortical columns and the networks coordinating movements. To achieve this rigorous experimentation combined with modelling will be required.

Sten Grillner Sten Grillner, profesor na Oddelku za nevroznanost Nobelovega Inštituta za nevrofiziologijo na Karolinski v Štokholmu in predsednik FENS, evropskega združenja nevroznanstvenih društev, ki je 4. Sinapsino nevroznanstveno konferenco izbral za kongres leta v Evropi in jo finančno in organizacijsko podprl. Med mnogimi funkcijami, ki jih je opravljal je tudi vloga predsedujočega Nobelovemu komiteju, ki podeljuje prestižno nagrado za dosežke v znanosti. 


Nevroznanost, ki je doslej bila predmet raziskav s klasičnimi redukcionističnimi metodami, je zrela za konstruktivistični pristop. Računske vede in matematika so nam na voljo, da pokažemo, kaj zares mislimo z izrazom “emergentne lastnosti možganov” tako, da pojasnimo načela in mehanizme, ki so podstat biološke zapletenosti.  

Neuroscience tackled till now by classical reductionist methods is ready for an assault by constructivist methods. The Computing and Maths are there so let’s try to figure out what we really mean by emergent properties of the brain by sorting out some principles and mechanisms that govern biological complexity.

Richard S. J. Frackowiak Richard S. J. Frackowiak je predstojnik nevrološke službe in direktor Oddelka za klinično nevroznanost Univerzitetne bolnišnice v Lozani, Švica. Dr. Frackowiak je med drugim vodilni avtor odmevne raziskave, ki je pokazala povečan hipokampus v povezavi z izjemnimi navigacijskimi sposobnostmi londonskih taksistov. V devedesetih letih 20. stoletja je bil 4. najbolj citiran britanski biomedicinski raziskovalec. Na SNC’11 bo imel plenarno predavanje o uporabi slikovnih metod za diagnosticiranje demenc. 


Nevroznanost doživlja revolucijo. Z uporabo zmogljivih novih orodij molekularne genetike začenjajo nevroznanstveniki razkrivati, kako možgani udejanjajo kompleksno vedenje živali in kako lahko porušenje teh procesov privede do psihiatričnih motenj pri ljudeh.

A revolution is underway in neurosciences. Using the powerful new tools of molecular genetics, researchers are beginning to unravel how the brain generates complex animal behaviours, and how these processes might go awry in human psychiatric disorders.

Barry J. Dickson Barry J. Dickson iz Raziskovalnega inštituta za molekularno patologijo na Dunaju je eden vodilnih raziskovalcev spolnega vedenja vinskih mušic. Na SNC’11 bo imel sklepno plenarno predavanje o nevrobioloških temeljih spolnega vedenja samcev z naslovom Wired for sex: the neurobiology of Drosophila courtship behaviour.


prof. dr. Maja Bresjanac (maja.bresjanac@lnpr.mf.uni-lj.si)
Laboratorij za regeneracijo in plastičnost živčevja
Inštitut za patološko fiziologijo, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani