Od vsakdanjega transa do terapevtske hipnoze

Kaja Smole | 18. 3. 2013

Vabimo vas na kognitivno čajanko z naslovom Od vsakdanjega transa do terapevtske hipnoze

Kdaj: četrtek 21.3. 2013 ob 18h

Kje: Kavarna Mestnega muzeja, Gosposka ul. 15, Ljubljana

V zvezi s hipnozo kroži veliko predsodkov, npr. da hipnotizirani izgubi nadzor in naredi nekaj nehotenega. Smo lahko hipnotizirani proti svoji volji? Ti predsodki so velikokrat povezani z odrsko hipnozo, kjer hipnotizer zavestno poskuša ustvariti mogočen vtis in to pogosto dosega z norčevanjem iz hipnotiziranih. Vendar je terapevtska hipnoza za zunanjega opazovalca veliko manj dramatična.

Mag. Miran Možina, dr. med., specialist psihiater, sistemski psihoterapevt, učitelj in supervizor je končal študij kibernetike psihoterapije na Medicinski fakulteti v Zagrebu. Kot asistent je delal na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani in je končal izobraževanje iz sistemske družinske terapije za učitelja v okviru Nemškega združenja za družinsko terapijo (VFT) v Münchnu. Leta 2003 je pridobil Evropsko diplomo za psihoterapijo (ECP). Od leta 2006 vodi projekt fakultetnega študija psihoterapije v sodelovanju z Univerzo Sigmunda Freuda iz Dunaja. Od leta 2007 je tudi ustanovitelj in odgovorni urednik prve slovenske psihoterapevtske strokovne in znanstvene revije Kairos. Trenutno je zaposlen na Slovenskem inštitutu za psihoterapijo.

Dr. Možina nam bo predstavil svet terapevtske hipnoze, ki temelji na spoštovanju pacientovega dostojanstva, njegove enkratnosti in izjemnih sposobnosti njegovega nezavednega. Poskušali si bomo odgovoriti na vprašanje kaj je ti. »vsakdanji trans« in kako lahko te pojave uporabimo v terapevtske namene. S pomočjo hipnoze lahko dosegamo koristne zdravilne učinke (npr. analgezija, zdravljenje psiholoških travm), zato si bomo pogledali mehanizme hipnotskega delovanja, ki so zanimivi tudi za kognitivna znanost.

Janez Tomaž Krmelj je terapevt medicinske hipnoze, ki je izobrazbo iz pristopov medicinske hipnoze pridobival doma in v tujini ter pridobil Diplomo “Medicinska hipnoza in komunikacija” (Medizinische hypnose Alpe Adria). S prof. Pajntarjem je sodeloval pri ustanovitvi Društva za medicinsko hipnozo Slovenije, kjer je bil vrsto let v Upravnem odboru in do nedavnega tudi vodil Praktične vaje v procesu izobraževanja zdravnikov in psihologov v društvu.

Janez Tomaž Krmelj nam bo predstavil aktivno budno hipnozo (ABH), ki je terapevtska tehnika pri kateri subjekt (pacient, klient ali športnik) doseže stanje globokega transa s povečano telesno aktivnostjo, športnikom znan kot »tekaški trans«. Pogledali bomo kako lahko s pomočjo ABH črpamo moč za spopadanje s življenjskimi izzivi ter najdemo nekakšno ”pot” naprej. Po kratki predstavitvi bomo s prostovoljcem prikazali presenetljivo uporabnost te tehnike in obenem kompleksnost terapij v globokem transu.

Predavanji bosta trajali vsako po pol ure. Po predavanjih bomo imeli ob dobrem čaju ali kavi čas za razmislek, vprašanja in pogovor.

Prisrčno vabljeni na čaj in klepet v kavarno Mestnega muzeja!

Z lepimi pozdravi,

Kaja Smole in Urška Stepanek

Študentki magistrskega študija Kognitivna Znanost Univerze v Ljubljani
www.pef.uni-lj.si/kognitivna/novice_kognitivnecajanke.html


© SiNAPSA 2003-2012