Javni posvet o izzivih raziskovanja in uporabe placeba

Medicinska fakulteta UL, Korytkova 2, Ljubljana, 28. 9. 2013

Ste se kdaj vprašali, koliko se zdravniki v svojem delu z bolniki zanašajo na placebo-odziv, ko postavljajo diagnozo, zdravijo in raziskujejo nova zdravila?

  • Ne, ker menite, da placebo ne sodi v medicino?
  • Da, ker ste mnenja, da zdravniki s spodbujanjem placebo-odziva pri bolnikih lahko izboljšajo učinkovitost zdravljenja?
  • Pravzaprav niti ne veste, kaj je placebo in kako bi opredelili ali prepoznali odziv nanj?

Placebo1 je sestavni del zdravljenja in raziskovanja v medicini. Da bi razumeli njegovo vlogo in se opredelili do nje, moramo pogledati v ozadje bolnikovega odzivanja na proces zdravljenja z vsem, kar le-ta vključuje. Sestavljajo ga posegi in učinkovine na eni strani in zdravnikov odnos ter okoliščine, pod katerimi poteka zdravljenje, na drugi strani. Slednje se je doglo izmikalo znanstvenemu preverjanju, v zadnjih desetletjih pa se je nabralo veliko spoznanj o nevralnih podstateh in fizioloških prijemališčih odzivanja na placebo. Ta spoznanja terjajo prevrednotenje vloge placeba v medicini.

Če vas zanima, kaj o placebu menijo nevroznanstveniki, ki raziskujejo njegovo delovanje, zdravniki, ki ga uporabljajo v v zdravljenju in raziskavah, kaj o mehanizmih odziva na placebo kažejo najnovejše študije, kakšne so etične smernice glede rabe placeba v zdravljenju in biomedicinskem raziskovanju in še marsikaj, pridite na SiNAPSIN posvet “nevroznanost in družba” na temo placeba, ki bo v soboto 28. septembra 2013 ob 19h (do 20:30) v veliki predavalnici Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Korytkova 2.

Sodelujoči strokovnjaki, vabljeni predavatelji na SiNAPSINI nevroznanstveni konferenci 20132, bodo z veseljem odgovorili tudi na vaša vprašanja. Zaradi mednarodne narave dogodka bo posvet bo v angleškem jeziku.

    ___
  1. http://www.sinapsa.org/eSinapsa/stevilke/2013-5/59/ucinek-placeba-brez-laznih-zdravil-in-zavajanja 

  2. http://www.sinapsa.org/SiNC13/program 


© SiNAPSA 2003-2012