Teden možganov 2016: Spektri nor(maln)osti

Ljubljana, 16. 3. 2016

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28

13:00 Goli v sedlu (Easy rider)
Dennis Hopper, 1969, 95 min

“Človek je odšel iskat Ameriko. Nikjer je ni mogel najti.”
Leto 1969 - Dennis Hopper med širokokrajnimi belimi klobuki gledalcem slika portret Amerike.
Wyatt (Peter Fonda) in Billy (Dennis Hopper) z motorjem potujeta čez fantastične pokrajine, ki se iz Kalifornije vrstijo proti New Orleansu. Pričakovanja nadobudnih hipijev so obtičala nekje tam. Izgubljajo se v prostranih cestah, med mesti, dekleti, kokainom in marihuano.

Projekciji bo sledilo predavanje o zgodovini psihoaktivnih substanc. Kako so zaznamovale našo družbo in človeka v njej? Z nami bo Rok Žibrat, pobudnik ustanovitve Psihedeličnega društva.


Atrij ZRC, Novi trg 2

Sredine vroče teme: Nevroznanost brez meja

Letos vas vabimo, da se v sredinih vročih temah spoznate z najpomembnejšimi in najodmevnejšimi odkritji nevroznanosti sedanjega časa. Za te se zdi, da mejijo na bizarno, saj s svojo nenavadnostjo burijo našo domišljijo in vznemirjajo duhove družbe. Pozdravljeni v svet “odpiranja” možganov z zvokom, presajanj glav na druga telesa, spoznavanja človeške duše z magneti, spreminjanja lastnega genskega koda z meditacijo in ostalih čudes napredka.

16.00 Uvodni nagovor

16.15–16.40 Zločin in skrivnost v možganih
prof. dr. Renata Salecl
Ko na sodišču uporabljamo slike možganov, imamo možnost, da ustvarimo nove zgodbe, nove fantazme o tem, kaj je tisto, kar ga dela drugačnega in kar naj bi pripomoglo k temu, da je storil zločin.

16.45–17.10 Kako ultrazvok odpira pot v možgane
Kaja Kolmančič
Še do nedavnega je ultrazvok služil za ugotavljanje bolezenskih procesov v telesu. Sedaj postaja terapevtska metoda prihodnosti, ki omogoča neinvazivno odpiranje možgansko-krvne pregrade, zdravljenje možganskih tumorjev ter vpliva na delovanje našega živčevja s pomočjo sonogenetike.

17.15–18.00 Človeška duša: nevroznanost o drogah, bolezni in religiji
Jurij Dreo
Koncept človeške duše si bomo ogledali skozi prizmo metodološkega naturalizma. Pot nas bo vodila od analize okvar v sistemu (bolezni), skozi opazovanje odziva sistema na spremembe psihadeličnih substanc, do integracije dognanj sodobne nevroznanoti. Hipoteza človeške duše bo nato ovrednotena iz empiričnega stališča

18.00–18.15 Odmor

18.15–18.40 Kako je epigenetika spremenila nevroznanost
prof. dr. Metka Ravnik Glavač
V času življenja pridobljene epigenetske značilnosti lahko postanejo del celičnega spomina, ki se prenese v naslednje generacije. Predavanje se bo dotaknilo vprašanja kako lahko s tehnikami sproščanja in meditacije uravnavamo epigenetske procese, ki modulirajo izražanje genov povezanih s staranjem in nevropsihiatričnimi motnjami.

18.45–19.15 Mens sana in corpore sano ali “Prosim za novo telo”
prof. dr. Maja Bresjanac
Če nam upeša srce ali odpovedo ledvice, nam nadomestno srce ali nova ledvica lahko omogoči ozdravitev in reši življenje. Kaj pa, če nam bolezen sfiži telo, umu pa prizanese? Ali bi nas lahko ozdravila presaditev glave na novo, zdravo telo? V predavanju si bomo ogledali načrt napovedane prve presaditve človeške glave in na temelju znanstveno-raziskovalnih spoznanj predvideli izid posega.

19.20–19.40 Virus zika in mikrocefalija
prof. dr. Mara Popović
Do pred kratkim neznan virus zika je lani povzrocil epidemijo v Braziliji in sosednjih državah Južne in Srednje Amerike ter 20-kratno povečanje pojava mikrocefalije pri plodih in novorojenčkih. Slovenski strokovnjaki soo prvi v svetu dokazali povezanost mikrocefalije z okužbo z virusom zika.


Atrij ZRC, Novi trg 2

Dan možganov

20:00 Srečanje ob prvem slovenskem dnevu možganov
Imamo teden možganov, zakaj potrebujemo še dan možganov? Proglasitev slovenskega dneva možganov je simbolno dejanje, s katerim smo sklenili prvo fazo prizadevanj Sinapse in Slovenskega sveta za možgane za izboljšanje preprečevanja, prepoznave in zdravljenja bolezni možganov ter za napredek izobraževanja in raziskovanja možganov v zdravju in bolezni, na opozarjamo z akcijo Za možgane. Na prvem slovenskem dnevu možganov bomo spregovorili predvsem o tem, kako skrbeti za svoje možgane. Pomembno vodilo za zdrave možgane je, da se dobro počutimo. Zato bomo v sproščenem vzdušju vzpostavili hkratno komunikacijo med vsemi udeleženci na telesnem, čustvenem in miselnem nivoju. Pa se to da? Pridite preverit.


© SiNAPSA 2003-2012