SiNAPSA, četrtek, 18. april 2024

eSiNAPSA

Spletna revija za znanstvenike, strokovnjake
in nevroznanstvene navdušence

letnik 2011, številka 3

 

uvodnik

V tretje gre rado, a vendarle se čevelj brez muje ne obuje!

Nadja Jarc

Zdi se, kot da bi prva številka spletne revije za znanstvenike, strokovnjake in nevroznanstvene navdušence izšla včeraj, pa vendarle se na računalniških zaslonih pred vami odpira že 3. številka eSinapse. Četudi star pregovor pravi: "V tretje gre rado!" smo "čevelj” v tretje "obuli s kar nekaj muje" - a seveda trudu sorazmerno več zadovoljstva.

— ❖ —

članki

Konformacijske bolezni

Mara Bresjanac

Ste se morda vprašali "Kaj se je zgodilo z boleznijo norih krav?" Po vznemirjenju, ki so ga ob koncu prejšnjega stoletja sprožili prioni, ko so po bolezni pri kravah povzročili tudi epidemijo t.i. variante Creutzfeldt Jakobove bolezni pri ljudeh, o teh boleznih v medijih skorajda ni več slišati. A ne zato, ker bi ne bile aktualne. Raziskave so razkrile, da so nekatere pogoste bolezni, kot je denimo Alzheimerjeva bolezen, presenetljivo podobne prionskim po mehanizmih nastanka, kar odpira nove diagnostične in terapevtske možnosti.

— ❖ —

Samozavedajoči se roboti

Martina Starc

Uganko človeške zavesti je leta 1995 David J. Chalmers označil za težek problem. Težavnost je v tem, kako razložiti odnos med fizičnimi, objektivnimi pojavi kot so procesi v možganih in njihovo subjektivno izkušnjo, npr. doživljanjem določenih valovnih dolžin kot kakovost rdeče barve.

— ❖ —

Živeti brez strahu

Rok Berlot

Dramatični primeri bolnikov z okvarami posameznih živčnih struktur so dolgo predstavljali gonilo razvoja znanja o možganih. Kljub vsem novejšim raziskavam nam še v 21. stoletju primeri bolnikov z redkejšimi okvarami veliko povedo o delovanju centralnega živčevja. Podobno kot smo se iz tragične zgodbe bolnika H.M. veliko naučili o pomenu hipokampusa, nam tudi bolnica S.M., ki jo obsežno proučujejo na Univerzi v Iowi, ponuja edinstven pogled v svet čustvovanja in doživljanja strahu.

— ❖ —

Varnost uporabe generičnih protiepileptičnih zdravil

Mojca Kržan, Matevž Kržan

Epilepsija ni enotna bolezen. Je zbir simptomov in sindromov, za katere so značilni posamezni ponavljajoči se napadi. Ker so napadi lahko ogrožujoči, jih je potrebno zdraviti in preprečevati. Za preprečevanje napadov je pogosto, ne pa vedno, potrebno doživljensko zdravljenje z zdravili.

— ❖ —

Možgani, računalniki - nekaj vmes

Miha Pelko

Ko me znanci vprašajo, s čim se ukvarjam in jim odvrnem: “Z računsko nevroznanostjo,” velikokrat začutim, da jim s tem nisem kaj veliko pomagal. Tako odgovoru dodam še “možgani, računalniki -- nekaj vmes.” V mojem primeru je to že skoraj laž, medtem ko bi tovrstni opis zelo dobro ustrezal področju nevromorfnega inženiringa oziroma nevromorfne strojne opreme.

— ❖ —

aktualno

Stroški bolezni možganov v Evropi v 2010

Jure Bon, Zvezdan Pirtošek, Blaž Koritnik in Mara Bresjanac

V začetku oktobra so v Evropskem parlamentu v Bruslju pod okriljem Evropskega sveta za možgane predstavili izsledke nove vseevropske raziskave o stroških bolezni možganov, “Cost of disorders of the Brain in Europe 2010”. Skupni stroški več kot 19 največjih skupin nevroloških in psihiatričnih bolezni dosegajo neverjetnih 800 milijard evrov letno, izračunani pa so bili skupaj za 30 evropskih držav. Avtorji, med katerimi so nekateri najbolj ugledni evropski epidemiologi in zdravstveni ekonomisti, pri tem poudarjajo, da so upoštevali konzervativne, ožje kriterije za posamezne bolezni, zaradi česar so realni stroški verjetno še višji.

— ❖ —

Poročilo s Foruma mladih nevroznanstvenikov v Ljubljani

Simon Brezovar

V četrtek, 22. septembra 2011 se je v prostorih Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani odvijal prvi Forum mladih nevroznanstvenikov. Forum je predstavljal spremni dogodek, za veliko večino pa tudi uverturo v Sinapsino nevroznanstveno konferenco.

— ❖ —

Sinapsina nevroznanstvena konferenca '11 – evropska nevroznanost na domačem pragu

Blaž Koritnik

Zveza evropskih nevroznanstvenih združenj (Federation of European Neuroscience Societies, FENS) je leta 2009 pričela z iniciativo regijskih nevroznanstvenih konferenc (FENS Featured Regional Meeting), ki se na dve leti izmenjujejo z nevroznanstvenim FENS forumom, največjo evropsko nevroznanstveno konferenco – naslednji bo potekal med 14. in 18. julijem 2012 v Barceloni. Prvo regijsko srečanje je organiziralo poljsko nevroznanstveno združenje septembra 2009 v Varšavi, za drugega pa so pri FENSu izbrali projekt, ki smo ga pri Sinapsi pripravili skupaj s hrvaškimi in italijanskimi kolegi.

— ❖ —

mnenje

Mnenja predavateljev, udeležencev in organizatorjev o SNC'11 in Sloveniji

Po Sinapsini nevroznanstveni konferenci smo zbrali nekaj mnenj vabljenih predavateljev, udeležencev in organizatorjev.

— ❖ —

kolofon

Kolofon

letnik 2011, številka 3

eSiNAPSA
spletna publikacija za širitev znanja in spoznanj s področja nevroznanosti

— ❖ —