SiNAPSA, sobota, 20. april 2024

eSiNAPSA

Spletna revija za znanstvenike, strokovnjake
in nevroznanstvene navdušence

V tretje gre rado, a vendarle se čevelj brez muje ne obuje!

Nadja Jarc

Zdi se, kot da bi prva številka spletne revije za znanstvenike, strokovnjake in nevroznanstvene navdušence izšla včeraj, pa vendarle se na računalniških zaslonih pred vami odpira že 3. številka eSinapse. Četudi star pregovor pravi: “V tretje gre rado!” smo “čevelj” v tretje “obuli s kar nekaj muje” - a seveda trudu sorazmerno več zadovoljstva.

Nadja Jarc3. številka namreč izhaja po največjem nevroznanstvenem dogodku, ki se je v Sloveniji dogodil do današnjega dne - Sinapsini nevroznanstveni konferenci - SiNAPSA Neuroscience Conference 2011. Največjem, saj je bila konferenca izbrana za regijsko konferenco leta 2011 s strani Zveze evropskih nevroznanstvenih združenj (FENS). Obudite spomine oz. skomine.

Nacionalnemu ponosu na SNC se je pridružilo tudi navdušenje udeležencev in tujih eminentnih nevroznanstvenikov.

Medtem ko se je SNC pripetila že četrtič, pa smo mlajši Sinapsovci prvikrat organizirali uvodni dogodek v SNC’11 Young Neuroscientists Forum Ljubljana (YNFL’11), ki je bil mnogo skromnejši, a se je izkazal v vzdušju sodelovanja pogumnega mladega zanosa in starejše nacionalne nevroznanstvene srenje.

eSinapsa še vedno nadaljuje svojo pot širjenja aktualnega znanja, povezovanja večih disciplin in soočanja raznolikih mnenj strokovnjakov o raznih problematikah. Tako Vam v tej številki prinaša raznolike prispevke, med branjem katerih se boste lahko globoko zamislili in vprašali številna ključna vprašanja.

Pred nekaj leti so slovenski farmacevtski prah dvigovali generiki, bodo antiepileptični generiki potrdili, da z razlogom?

Se dandanašji roboti res že sprašujejo kdo so, čemu obstajajo, kam in kako naj gredo?

Kako jim zgraditi možgane, ki bodo dosegle učinkovitost človeških?

Bi si upali živeti brez strahu?

Kaj imajo skupnega parkinsonova bolezen, prionoidi in prioni?

Se dovolj zavedamo civilizacijskega pomena bolezni možganov?

Želimo vam, da bi se tudi v vas prebudilo zagovorništvo nevroznanosti in bi delček slednjega ubesedili tudi v naši skupni eSinapsi!

Nadja Jarc, dr.med.
KO za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo,
Nevrološka klinika Ljubljana