SiNAPSA, torek, 23. april 2024

eSiNAPSA

Spletna revija za znanstvenike, strokovnjake
in nevroznanstvene navdušence

Nova rubrika Zdravje

Maša Čater

V prvi letošnji številki imamo za vas novost! Ob svetovnem dnevu možganov, 22. julija 2022, ki nosi slogan »Zdravje možganov za vse«, smo v reviji eSinapsa odprli novo rubriko.

Gre za rubriko Zdravje, ki je posvečena zdravju možganov. V njej bomo objavljali poljudne in strokovne prispevke s poudarkom na osveščanju javnosti o pomembnosti zdravja možganov, možnostih preprečevanja bolezni in motenj možganov ter o naboru aktivnosti, ki lajšajo skrb za zdravje možganov. V prvem prispevku rubrike Zdravje prof. dr. Maja Bresjanac z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani predstavlja pomen svetovnega dneva možganov za laično in strokovno javnost in z njim povezane aktivnosti slovenskega društva za nevroznanost SiNAPSA.

Z novo rubriko Zdravje bomo delovali podporno in vzporedno s programom Zdrav duh v zdravi glavi, ki tako kot naša revija deluje v sklopu društva SiNAPSA. V programu so oblikovali za javnost izjemno koristno spletišče zdravaglava.si, kjer lahko najdete dodatne informacije in priporočila o skrbi za zdravje možganov. Na podlagi raziskave o zanimanju za možgane in skrbi za njihovo zdravje na vzorcu slovenske laične javnosti 1, ki je bila prva tovrstna raziskava v Sloveniji in ena prvih v svetu, pa je nastala tudi priročna brošura, ki si jo lahko brezplačno prenesete na spletišču (Slika 1).

Slika 1
Slika 1: Izsek iz brošure Zdravje možganov (zdravaglava.si).

Vabljeni k branju!

    ___
  1. Tomat N, Perovnik M, Vidmar G, van Midden V, Fabjan S, Hawlina H, Trol D, Holnthaner A, Krajnc S, Grešak M, Žerdin L, Vidmar J and Bresjanac M (2021) Lay Public View of Neuroscience and Science-Based Brain Health Recommendations in Slovenia. Front. Public Health 9:690421. doi: 10.3389/fpubh.2021.690421 

dr. Maša Čater
Katedra za genetiko, animalno biotehnologijo in imunologijo
Oddelek za zootehniko
Biotehniška fakulteta
Univerza v Ljubljani

Sprejeto: 4.8.2022
Objavljeno: 5.8.2022