Neuroscience & Society / Nevroznanost in družba

Javni posvet o nacionalnih strategijah za zdravje možganov

Kako Slovenci skrbimo za zdravje svojih možganov? Kje iščemo in na kakšen način usvajamo znanstveno podprte informacije o delovanju možganov in skrbi za njihovo zdravje? Kaj nas najbolj ovira pri uporabi teh znanj v praksi?

Odgovore na ta vprašanja je čez poletje iskala zagnana ekipa študentov medicine, kognitivne znanosti in psihologije.

Študentski projekt, poimenovan Z možgani za možgane, financirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, pri njem pa sodelujeta Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani in Zavod Umni. Projekt podpira SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost.

Dolgoročni cilj vseh udeleženih v projektu je izboljšati individualne in družbene prakse za zdravje možganov. Motnje v delovanju možganov namreč so že leta 2010 porabila več kot tretjino sredstev iz zdravstvenih blagajn Slovenije in razvitega sveta. Staranje prebivalstva mračne obete družbenega razvoja brez obvladovanja motenj v delovanju možganov le še poslabšuje.

Toda obstajajo rešitve, ki so ponekod že obrodile sadove. Raziskave (npr. Satizabal s sodelavci, 2016) nakazujejo, da so ukrepi primarne in sekundarne preventive lahko učinkoviti v obvladovanju epidemije motenj v delovanju možganov, ki so posledica nezdravega življenjskega sloga starajočega človeštva.

Zato je čas, da tudi slovenska družba bolje spozna in usvoji znanstveno podprte pristope za zdravje možganov in zdravo staranje. Del teh prizadevanj je projekt Z možgani za možgane, ki se bo zaključil z [javnim posvetom] (http://www.umni.si/blog/?page_id=1381) na mednarodni nevroznanstveni konferenci Slovenskega društva za nevroznanost, SiNAPSA.

Javni posvet bo 30. septembra 2017 ob 17:30 na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, Korytkova 2 v predavalnici 2.

Na posvet ste vabljeni vsi, ki soglašate, da so možgani dragocena evolucijska pridobitev človeštva in si zaslužijo, da jih imamo ljudje v mislih! Veseli bomo, če nam svoj namen, da se posveta udeležite, potrdite do 29.9. opoldne in nam tako olajšate priprave.

Ekipa projekta Z možgani za možganeProjekt Z možgani za možgane sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.


Page last updated: Tuesday, September 26th 2017


ⓒ SiNAPSA 2003-2017 Some rights reserved