SiNAPSA, petek, 19. april 2024

eSiNAPSA

Spletna revija za znanstvenike, strokovnjake
in nevroznanstvene navdušence

Napovedujemo

Blaž Koritnik

Poleg posebej izpostavljenega Tedna Možganov 2013, napovedujemo še SiNAPSINO nevroznanstveno konferenco SNC’13 ter na kratko predstavljamo SiNAPSIN projekt zagovorništva nevroznanosti.

Blaž Koritnik

SiNAPSINA nevroznanstvena konferenca 2013

Med 27. in 29. septembrom 2013 se bo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani znova odvila SiNAPSINA nevroznanstvena konferenca SNC’13. Kljub zaostrenim ekonomskim razmeram smo že zagotovili izvrsten nabor plenarnih predavateljev, končni program pa bo oblikovan po zaključku razpisa za predloge tematskih simpozijev, ki se je iztekel 31. januarja, in po koncu oddaje povzetkov za predstavitve, 15. junija. Znanstveni program bo znova spremljala izobraževalna delavnica, ki bo tokrat posvečena učinku placeba, temi, ki jo naslavljamo s kratkim prispevkom tudi v tej številki.

Zagovorništvo nevroznanosti

Zagovorništvo nevroznanosti (angl. neuroscience advocacy) postaja ena osrednjih nalog tako mednarodnih nevroznanstvenih združenj (FENS, EBC, SfN in IBRO) kot tudi nacionalnih in lokalnih organizacij. Tudi SiNAPSA skupaj s Slovenskim svetom za možgane v letu 2013 nadaljuje s programom zagovorništva. V širši javnosti, politiki in gospodarstvu skušamo povečati prepoznavnost nevroznanosti, bolezni možganov in pomena zdravih možganov ter izboljšati zdravljenje bolezni možganov, financiranje nevroznanstvenih raziskav in izobraževanje o možganih. V kratkem bomo predstavili nove spletne strani o zagovorništvu ter pobudo o nacionalnem dnevu možganov.

Objavljamo pa tudi kratko predavanje (v angleščini), ki je nastalo s ciljem širjenja zavedanja o pomenu možganov.

doc. dr. Blaž Koritnik, dr. med.
predsednik Sinapse
Nevrološka klinika Univerzitetni klinični center Ljubljana