SiNAPSA, petek, 29. marec 2024

eSiNAPSA

Spletna revija za znanstvenike, strokovnjake
in nevroznanstvene navdušence

Teden možganov 2013: Na sledi razvoju

Simon Brezovar

Tretji teden v mesecu marcu (11. do 16. marec 2013) bo tudi letos rezerviran za Teden možganov. V tem tednu organizirajo nevroznanstvena društva širom sveta najrazličnejše dogodke, namenjene izobraževanju širše javnosti o takšnih ali drugačnih vsebinah povezanih z možgani.

Simon BrezovarV Sloveniji skrbi za organizacijo Tedna možganov SiNAPSA (Slovensko društvo za nevroznanost), ki bo v letošnjem letu organizirala jubilejni, že 10. Teden možganov. Tudi tokratni Teden možganov bo podobno kot že nekajkrat poprej tematsko obarvan.

Osrednja tema bo tokrat razvoj možganov. Kako so se razvijali možgani skozi zgodovino človeštva in kako poteka razvoj možganov posameznika? Kako se je razvijala nevroznanost kot disciplina? Katere so najpogostejše nevrorazvojne motnje, zakaj nastanejo in kako jih zdravimo? Katera so najpomembnejša odkritja na področju nevroznanosti v preteklem letu? Ima razvoj nevroznanosti kot discipline nujno zgolj pozitivne posledice?

Na takšna in še mnoga druga vprašanja bodo odgovarjali priznano slovenski strokovnjaki, vsebine pa bodo tudi tokrat predstavljene na zelo različne načine. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili različnim predavanjem, udeležili se bodo lahko izobraževalnih delavnic in okroglih miz, ogledali pa si bodo lahko tudi tematsko obarvane filme, ki jim bodo sledili strokovni komentarji.

Osrednji dogodki se bodo odvijali v Atriju ZRC SAZU ter Slovenski kinoteki, ponovno pa ne bodo izostali tudi dogodki po drugih slovenskih krajih. Program Tedna možganov 2013 bo kmalu dostopen na spletnih straneh.



Prisrčno vabljeni


SiNAPSA

Simon Brezovar,
Nevrološka klinika UKC Ljubljana