TM'06 Predavanja na temo 'Nevroznanost v Sloveniji'

SiNAPSA, 14. 3. 2006

V torek, 14.3.2006 smo imeli v Dvorani zemljepisnega muzeja v Ljubljani priložnost poslušati nekaj zanimivih predavanj o nevroznanstvenem raziskovanju v Sloveniji.

Doc. Marko Kreft je predstavil nekatere nove optične metode, ki omogočajo že zelo nazoren prikaz strukture in delovanja živčnih celic, tako ob normalnem delovanju, kot v bolezni.

Simon Brežan in Vita Štukovnik sta govorila o električni aktivnosti živčnih celic, njihovem povezovanju v omrežja pri umskih procesih in na primeru spominskih procesov prikazala uporabo raziskovalnih metod, kot je elektroencefalografija.

Asist. Leja Dolenc Grošelj je predstavila delovanje možganov med spanjem in prikazala klinično in raziskovalno delo, ki poteka v laboratoriju za motnje spanja v Kliničnem centru.

Prof. Zoran Grubič nas je preko prikaza dokumentarnega filma o možnostih terapevstkega kloniranja celic vpeljal v najnovejša spoznanja na tem področju in v etične dileme, ki spremljajo ta napredek.

Doc. Zvezdan Pirtošek je zaključil naše srečanje z zanimivim predavanjem o možni povezanosti med posameznikovo kreativnostjo in motnjami v delovanju možganov.

Prezentacije nekaterih od sodelujočih predavateljev so dostopne tudi na tem mestu:

Raziskovanje možganov od elektrike do spomina
Simon Brežan in Vita Štukovnik

Kaj se dogaja v možganih med spanjem
Lea Dolenc Grošelj

Nevrobiološke raziskave v svetu in pri nas
Zoran Grubič

W.A.Mozart: Izvid nevrologa in kognitivnega nevrofiziologa
Zvezdan Pirtošek


© SiNAPSA 2003-2012