Arhiv objav 2008

Obvestilo | 17. 12. 2008

Consciousness and its Descriptors

Pozdravljeni,

Ker nevrološki oddelek Pediatrične klinike sodeluje pri COST B27, mislim da udeležba enega ali dveh zainteresiranih ne bi bila problem. Glej priponko. Kogar bi zaimalo, naj mi prosim piše, da pomagam urediti reči.

Lep pozdrav, Damjan

___

From: Fubiani Daniela

Date: December 17, 2008 5:08:50 AM PST

To: [email protected]

Subject: Advanced training school

Dear Colleague,

COST Action B27 (ENOC) have agreed to support a number of young scientists participating as trainees to the Advanced Training School on "Consciousness and its Descriptors" scheduled for March 27-29, 2009 in Crotone (Italy).

Please help us and have the attached invitation letter forwarded to young scientists in or near to your research group who may qualify. We believe the event will favor multidisciplinary discussion and a close scrutiny of the issue that in our view is now due.

With many thanks for your collaboration and best seasonal wishes.

Riccardo Meucci

priponka: Invitation_trainees2009-1.doc

Obvestilo | 13. 12. 2008

EJN nagrada za najboljši prispevek

European Journal of Neuroscience (EJN) v sodelovanju z FENS razpisuje nagrado za najboljši raziskovalni prispevek obavljen ali sprejet v letih 2007 in 2008. Nagrada bo podeljena na Poljski FENS konferenci septembra 2009, kjer bo nagrajenec podal tudi predavanje. Podrobnosti razpisa si preberite v pripeti datoteki.

priponka: EJN_best_pub_award_2009.pdf

Dogodek | 24. 11. 2008

Predavanje o prionskih boleznih in hitro napredujočih demencah

Prof. dr. Vladka Čurin Šerbec iz Zavoda RS za transfuzijsko medicino vabi na predavanje Dr. Michaela Geschwinda, M.D., Ph.D. iz Univerze države Kalifornije v San Franciscu (UCSF). Predavanje ima naslov New clinical approaches to prion diseases and other rapid dementias.

Predavanje bo v ponedeljek, 24.11.2008 ob 12:15 v Mali predavalnici Medicinske fakultete na Korytkovi 2.

Vabljeni!

Obvestilo | 14. 11. 2008

Razpis Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za raziskovalce začetnike

Obveščamo vas, da je trenutno odprt drugi razpis Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za raziskovalce začetnike. Razpis je namenjen podpori samostojnih raziskovalcev katerekoli nacionalnosti na začetni stopnji kariere, ki imajo:

* znanstvene dosežke, ki veliko obetajo,

* raziskovalni predlog zelo ambicioznih raziskav,

* 3-8 let izkušenj po doktoratu in

* gostujočo institucijo v državi članici EU ali pridruženi državi oziroma mednarodni organizaciji evropskega interesa.

Projekt lahko doseže do 2 mio EUR za dobo do 5 let. ERC bo podelili 250 do 300 projektov iz kateregakoli raziskovalnega področja. Osnovni kriterij izbora je znanstvena odličnost. Roki za oddajo predlogov projektov so:

* 29. oktober 2008 za fizikalne znanosti in inženirstvo,

* 19. november 2008 za družboslovje in humanistiko in

* 10. december 2008 za znanosti o življenju.

Podobni razpisi so na voljo tudi za raziskovalce z več izkušnjami. Več informacij je dostopnih na spletni strani.

Vir: ARRS

Dogodek | 23. 10. 2008

4. slovenski psihiatrični kongres

Med 23. in 25. oktobrom bo v Mariboru potekal 4. slovenski psihiatrični kongres. Program je bogat, več informacij o njem in navodila za prijavo najdete na spletni strani kongresa www.psih-kongres.org.

Vabljeni!

Dogodek | 8. 5. 2009

Molecular Mechanisms of Neurodegeneration

Universita' degli Studi di Milano in Carlo Besta National Neurological Institute, Milan vabita na četrto srečanje "Molecular Mechanisms of Neurodegeneration", ki bo potekalo od 8. do 10. maja 2009 v Milanu, Italiji.

Namen srečanja je nasloviti najpomembnejše teme povezane z toksičnostjo proteinov v živčnih celicah in podati udeležencem najnovejše informacije uporabne razikovalcem na področju nevrodegenerativnih motenj.

Srečanje bo vključevalo vabljena predavanja kot tudi proste znanstvene prispevke. Organizatorji vabijo udeležence, da oddajo povzetke, ki jih bo znanstveni odbor srečanja razvrstil bodisi med predavanja ali posterje.

Več informacij lahko najdete na spletni strani http://users.unimi.it/triplet/2009

Dogodek | 19. 9. 2008

Vabilo na predavanje prof. Adriana Aguzzija o Molekularni sistemski biologiji prionov

Prof. Roman Jerala iz Kemijskega inštituta vabi na predavanje prof. Adriana Aguzzija, iz Inštituta za nevropatologijo Univerzitetne bolnice v Zürichu iz Švice, enega od vodilnih strokovnjakov na področju raziskav prionov. Predavanje z naslovom Molekularna sistemska biologija prionov bo v petek, 19. septembra ob 14h v veliki predavalnici Kemijskega inštituta na Hajdrihovi 19 v Ljubljani.

Več o predavanju (tudi z besedami prof. Aguzzija samega) najdete v priponki.

priponka: Aguzzi_sept2008.doc

Dogodek | 16. 9. 2008

Predavanje Dr. Molgoja o zastrupitvah s toksini iz morske hrane

Medicinska fakulteta vabi na predavanje dr. Jordi Molgoja, iz Inštituta za nevrobiologijo, Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Gif sur Yvette / Pariz z naslovom: A serious new threat to human health: emergent marine phycotoxins.

Predavanje bo zanimivo tako za raziskovalce kot za klinike. Zastrupitve z morsko hrano so vse pogostejše in v razviti svet se selijo tudi zastrupitve, ki so bile nekoč znacilne le za tropske in subtropske kraje. Zato je pomembno poznati tako znake zastrupitev kot razumeti mehanizme delovanja teh snovi.

Predavanje (v angleščini) bo v torek, 16.9.2008 ob 13.00 uri, v Univerzitetnem kliničnem centru, Zaloška 7 (v predavalnici 1).

priponka: Molgo MF.doc

Obvestilo | 22. 8. 2008

Zimska šola "Structure and Function of Neural Circuits"

FENS (Federation of European Neuroscience Societies) organizira v sklopu programa PENS zimsko nevroznanstveno šolo z naslovom "Stucture and Function of Neural Circuits". Potekala bo od 11. do 18. januarja 2009 v univerzitetnem centru Obergurgl v Avstriji. Namenjena je doktorskim in podoktorskim študentom. Prijave sprejemajo do 30. septembra 2008 na spletnih straneh www.fens.org/pens/2009/schools/obergurgl/. Več infomacij v priponki

priponka: PENS Hertie Winterschool 2009_Call for Student Application.pdf

Novica | 18. 7. 2008

Možnost podoktorskega usposabljanja iz molekularne biologije na Univerzi v Cambridgeu

Dr. Jernej Ule išče kandidata po doktoratu, ki bi se za 3 leta pridružil njegovi skupini v Laboratoriju za molekularno biologijo Univerze v Cambridgeu. Raziskave dr. Uletove skupine so usmerjene v celovito razumevanje post-translacijske regulacije v celicah.

Rok za prijave je 30.7!

Za več informacij in naslov za poizvedbe si poglejte priponko,

priponka: UleJ0708.doc

Dogodek | 2. 10. 2008

11.Bregantovi dnevi, drugo obvestilo

Združenje psihoterapevtov Slovenije objavlja drugo obvestilo in povabilo k sodelovanju na 11. Bregantovih dnevih, srečanju psihoterapevtov Slovenije z mednarodno udeležbo. Srečanje bo potekalo med 2. in 5. oktobrom v Rogaški Slatini. Za več informacij si oglejte priloženo vabilo.

priponka: Bregant_obvestilo_02.pdf

Novica | 10. 6. 2008

Izid nevroznanstvene številke Zdravniškega vestnika

Oktobra 2007 je na Medicinski fakulteti v Ljubljani potekala bienalna Sinapsina nevroznanstvena konferenca Neuroscience '07. Ob tej priložnosti so Sinapsini sodelavci pripravili tudi posebno tematsko številko Zdravniškega vestnika z nevroznanstvenimi prispevki, ki je ravnokar izšla. Celotna vsebina je dostopna na spletnih straneh Zdravniškega vestnika. Pri Sinapsi pa smo se že lotili priprav na novo tematsko številko, ki bo spremljala Sinapsino nevroznanstveno konferenco 2009.

Hkrati nam je v ponos in veselje, da je tematska številka ugledne revije Neuroscience o delovnem spominu, ki sta jo pripravila gostujoča urednika Grega Repovš in Maja Bresjanac, vse od izida leta 2006 zelo odmevna v mednarodnih nevroznanstvenih krogih. Številka je nastala kot rezultat Sinapsine poletne šole o delovnem spominu, ki je potekala poleti 2004 na Bledu. Na lestvici 25 najbolj vročih nevroznanstvenih člankov, ki jih najpogosteje pretakajo in berejo uporabniki spletnega portala Science Direct, so uvrščeni kar trije članki iz te številke revije. Uvodni članek avtorjev Grege Repovša in Alana Baddeleya z naslovom "The multi-component model of working memory: Explorations in experimental cognitive psychology" pa je vse od izida čisto pri vrhu lestvice.

Čestitke urednikom za obe številki in avtorju za odmeven članek, vas pa vabim, da si obe številki in omenjeni članek tudi sami pretočite in preberete!

Dogodek | 19. 9. 2008

Simpozij o amiotrofični lateralni skleroziTema letošnjega tradicionalnega jesenskega nevrofiziološkega simpozija – tokrat že 24. – je amiotrofična lateralna skleroza (ALS). Prav zato, ker gre za hudo in neozdravljivo bolezen, je razveseljivo, da ALS postaja tema vse številnejših temeljnih in kliničnih raziskav. Simpozij bo potekal 19. in 20. septembra 2008 v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Uvodno spominsko predavanje dr. Janeza Faganela z naslovom "ALS - Advances in Laboratory and Clinic" bo imel profesor P. Nigel Leigh s King's College London, eden vodilnih raziskovalcev in klinikov na področju ALS. Vse informacije ostale najdete na spletnih straneh simpozija www.kclj.si/ikn.

Vljudno vabljeni!

Dogodek | 6. 6. 2008

Vabilo SFD na predavanje o Nanomedicini

Slovensko fiziološko društvo vabi na predavanje Nanomedicine: from Nanotechnology to the Clinic. Predaval bo prof. dr. Giacinto Scoles, iz Oddelka za kemijo, Univerze Princeton, ZDA, in International School for Advanced Studies, Trst, Italija.

Predavanje bo v petek, 06.06.2008 ob 13h v mali predavalnici Medicinske

fakultete, Korytkova 2. Predavanje bo v angleščini.

Vljudno vabljeni!

S spoštovanjem, Marko Kreft,

tajnik SFD

Dogodek | 11. 9. 2008

Srbsko društvo za nevroznanost in društvo za nevrologijo vabita na kongres

Srbsko društvo za nevroznanost in društvo za nevrologijo pripravljata 6. kongres in vabita, da se ga udeležite z aktivnimi prispevki. Kongres bo potekal med 11. in 14.9.2008 v hotelu Šumarice v Kragujevcu. Osrednja tema kongresa so Mehanizmi plastičnega odzivanja živčevja v fizioloških in patoloških razmerah.

Če bi radi aktivno sodelovali na kongresu, pošljite predlog naslova in vsebine kratkega predavanja (15 minut) ali plakata na katero izmed podtem (podrobnosti najdete v priponki) do 26. maja 2008 na naslov [email protected].

priponka: Kongres prvi poziv.jpg

Obvestilo | 2. 5. 2008

SiNAPSINA Nevroznanstvena konferenca 2009 - Poziv za predloge simpozijev

SiNAPSA bo v naslednjem letu znova organizirala mednarodno nevroznanstveno konferenco (SiNAPSA Neuroscience Conference 2009, SNC09), ki bo predvidoma potekala od 8. do 11. oktobra 2009 v Ljubljani. 

Nevroznanstvena konferenca je namenjena predstavitvi raziskovalnih rezultatov in spoznanj nevroznanstvenikov iz Slovenije in bližnje okolice, kot prejšnja leta pa bomo gostili tudi nekaj vrhunskih tujih strokovnjakov.

Srečanje daje poseben poudarek multidisciplinarnemu dialogu ter spodbujanju komunikacije med znanstveniki na začetku svoje kariere. Med aktivnimi udeleženci bi želeli videti tudi slovenske nevroznanstvenike, delujoče v tujini. Konferenca bo vključevala vabljena predavanja, tematske simpozije, predstavitve plakatov in znova tudi dogodek namenjen komunikaciji nevroznanstvenikov s širšo zainteresirano javnostjo. Konferenco lahko aktivno sooblikujete že sedaj s predlogom za organizacijo tematskega simpozija, ali pa tudi samo s predstavitvijo lastnega prispevka.


Poziv za predloge tematskih simpozijevVabimo vas, da oddate svoj predlog za tematski simpozij. Simpoziji naj bi ponujali uravnotežen pregled izbrane aktualne teme. Združevali naj bi osnovne informacije, ki bodo slušalcem omogočile razumevanje tematike, ter nova spoznanja in izsledke. Simpozij naj vključuje najmanj 4 (4 x (25 + 5 min razprave)) in največ 6 predavanj (6 x (15 + 5 min)). Vodila naj bi ga eden ali dva predsednika simpozija, ki sta lahko tudi predavatelja. Tako predavatelji kot predsedujoči morajo pred oddajo predloga predlagatelju potrditi svoje sodelovanje. 

Podrobnejše informacije in formular za oddajo predlogov so dostopni na spletni strani konference. .

Rok za oddajo predlogov je 15. junij 2008. Predlagatelji bodo o odločitvi Programskega odbora obveščeni prek elektronske pošte do konca junija 2008. SiNAPSA bo skušala zagotoviti sredstva za kritje dela stroškov poti in bivanja tujih vabljenih predavateljev. Če se želite potegovati za del teh sredstev za enega od predlaganih tujih vabljenih predavateljev za svoj simpozij, prošnjo z obrazložitvijo pripnite predlogu tematskega simpozija. 


Uradni jezik konference je angleški.

Poziv za oddajo povzetkov prispevkov bo objavljen januarja 2009.

Obvestilo | 29. 4. 2008

Podaljšan rok za prijave na poletno šolo v Bordeauxu, Francija: 8.5.2008!

Odbor Programa evropskih nevroznanstvenih šol (PENS) je podaljšal rok za prijavo na odlično poletno šolo posvečeno razvoju in delovanju sinaps ("Mechanisms and development of synaptic transmission: from receptors to networks"). Poletna šola bo med 7. in 27. septembrom 2008 v Bordeauxu, Francija. Rok za prijave pa je 8. maj 2008.

Ker so redke, a zelo zaželene, kakovostne prijave mladih zainteresiranih raziskovalcev iz osrednje in vzhodne Evrope, kamor prištevajo tudi Slovenijo, vabimo vse zainteresirane, da si podrobnosti o šoli in postopku prijave preberejo na spletni strani bordojske šole in oddajo prijavo na spletni strani odbora PENS še pravi čas. Na voljo so tudi štipendije in opustitev plačila registracije za upravičene kandidate, zato nikar ne omahujte preveč, če vas tema zanima.

Novica | 29. 4. 2008

Vabilo SiNAPSI, da predstavi Teden možganov na FENS Forumu, julija v Ženevi

Evropska Zveza za možgane Dana (EDAB) je povabila Nino Mohorko, vodjo Sinapsine projektne skupine za Teden možganov 2008 in 2009, da na prihajajočem FENS Forumu, največjem evropskem nevroznanstvenem kongresu, ki bo julija v Ženevi, predstavi slovenski Teden možganov, njegove dejavnosti in učinke. Predstavitev bo izpeljana v okviru sprejema, ki ga EDAB organizira v kongresnem centru 13. julija (v nedeljo), med 11:45 in 13:45. Dogodku, kjer pričakujejo okoli 300 obiskovalcev, bosta predsedovala Ann Kato, organizatorica FENS Foruma 2008, in Richard Morris, donedavni predsednik FENS.

Nina je ena od samo treh predstavljalk na sprejemu, drugi dve povabljeni predavateljici pa sta Mara Dierssen iz Barcelone in Jane Haley iz Edinburgha. Vabilo, ki ga je EDAB posredoval Nini, je izraz spoštovanja do izjemno ustvarjalnega in uspešnega sistematičnega dela na izvajanju Tedna možganov. Dober glas se sliši v deveto vas! Nini za prejeto vabilo prisrčno čestitamo in ji želimo odličen nastop!

Ker pa je uresničevanje Sinapsinih projektov vedno timsko delo in ker je v načrtovanje in izvajanje Tedna možganov v zadnjih 5 letih svoje najboljše zamisli in konkretno delo vložilo veliko ljudi, veljajo ob EDABovem povabilu čestitke tudi Lilijani Šprah, Mojci Kržan, Juretu Bonu, Gregi Repovšu in vsem ostalim sodelavcem na tem projektu, katerih prispevke je mogoče najti na spletnih straneh posvečenih Tednu možganov.

Novica | 30. 3. 2008

Novi člani CEERC IBRO

Z veseljem sporočamo, da so na nedavnih volitvah v Mednarodni organizaciji za raziskovanje možganov IBRO (International Brain Research Organization) ponovno izvolili prof. Majo Bresjanac, bivšo predsednico SiNAPSE, kot predstavnico v Central and Eastern European Regional Committee (CEERC). Mandat v CEERC traja štiri leta.

IBRO skuša preko regijskih odborov bolje prilagajati potrebe in prednostne naloge pri raziskovanju in izobraževanju nevroznanstvenikov lokalnim razmeram. Regijski odbori (za osrednjo in vzhodno Evropo je to CEERC) lahko te cilje dosegajo z odločanjem o razporeditvi finančnih sredstev IBRO, ki so namejena organizaciji aktivnosti v posameznih regijah. Tako so v preteklih letih podprli tudi nekaj Sinapsinih projektov - obe nevroznanstveni konferenci in poletno šolo o kognitivni nevroznanosti.

Maji čestitamo in ji želimo uspešno delo!

Dogodek | 7. 4. 2008

Vabilo na predavanje o uporabi izvornih celic v restorativni nevrologiji

Vabljeni na predavanje prof. Lawrence S.B. Goldstein-a, profesorja Oddelka za celično in molekularno medicino Kalifornijske univerze v San Diegu, raziskovalca Medicinskega Inštituta Howard Hughes, direktorja Programa za zarodne celice Kalifornijske univerze v San Diegu in ustanovitelja ter svetovalca Cytokinetics v San Francisku, ZDA.

Predavanje bo v ponedeljek 7.4.2007 ob 14:15 uri, v Mali predavalnici Medicinske fakultete.

Naslov predavanja:

Using stem cells to tackle problems in neurodegenerative disease

Predavanje bo formalno v okviru predmeta Nevrološke vede doktorskega študija MF UL, je pa nedvomno zanimivo za širši krog raziskovalcev, zato vas vabimo, da o predavanju obvestite tudi druge, ki bi jih utegnila tema zanimati.

Obvestilo | 17. 3. 2008

Med ponedeljkom 10.3. in nedeljo 16.3. se je odvil Teden možganov 2008

Čeprav je Teden možganov 2008 mimo, Vas SiNAPSA vabi k "razgibavanju možganov" vse leto. Pod koščki možganske sestavljanke, simbola za istoimensko akcijo, se skrivajo številni prispevki, napovedniki dogodkov, poljudne razlage in zamisli za lastno ustvarjalnost. Odkrivajte koščke sestavljanke in se nam pridružite v raziskovanju njihovih skrivnosti tudi po tednu, ki ga po svetu in v Sloveniji poznamo kot Teden možganov! Učitelje, vzgojitelje in otroke vabimo tudi, da si ogledajo prijazen video o možganih, ki smo ga za slovenske potrebe prevedli in sinhronizirali po angleškem izvirniku dr. Erica Chudlerja.

Dogodek | 14. 3. 2008

Petek, peti dan v Tednu možganov 2008, prinaša naslednje dogodke...

13:00 Charly, film. Kinoteka

15:00 Maja Bresjanac: Prirojeno in pridobljeno v razvoju in delovanju možganov. Kinoteka

15:30 Odmor

16:15 Maja Milavec in Simon Brezovar: Uvod v zgradbo in delovanje možganov. Atrij ZRC SAZU

16:45 Ana Ožura: Psihonevroimunologija. Atrij ZRC SAZU

17:15 Urban Groleger: Duša, možgani in telo – med filozofijo in psihiatrijo. Atrij ZRC SAZU

17:45 Odmor

18.00 Olga Markič: Racionalnost in čustva. Atrij ZRC SAZU

18:30 Luka Dimic, Jure Bon: Nevroznanost religioznih in meditativnih praks. Atrij ZRC SAZU

19:15 Odmor

19:30 Sestanek Slovenskega sveta za možgane. ZRC SAZU

Vabljeni!

Dogodek | 13. 3. 2008

Četrti dan Tedna možganov 2008 ponuja naslednji program...

12:30 L'enfant sauvage, film. Kinoteka

14:00 Vid Vodušek, Center Društvo za avtizem, Pogovor o filmu in avtizmu. Kinoteka

15:30 Odmor

16:30 Blaž Koritnik: Amiotrofična lateralna skleroza - od motoričnega nevrona do interdisciplinarnega pristopa. Atrij ZRC SAZU

17:00 Andreja Šuštar: Društvo distrofikov – predstavitev delovanja odbora za ALS. Atrij ZRC SAZU

17:30 Bojana Žvan: Predstavitev Društva za preprečevanje možganskih in žilnih bolezni - Epidemiologija in sodobna obravnava bolnika z možganskožilnimi obolenji. Atrij ZRC SAZU

18:00 Odmor

18:15 Marjan Zaletel: Primarni glavobol. Atrij ZRC SAZU

18:45 Rudi Jakovac: Predstavitev društva bolnikov s Huntingtonovo boleznijo. Atrij ZRC SAZU

Dogodek | 12. 3. 2008

Tretji dan Tedna možganov v Ljubljani ima naslednji spored...

13:00 Shine, film. Kinoteka

15:00 Borut Škodlar: Genialnost in psihotična motnja. Kinoteka

15:30 Odmor

16:30 Vesna Švab: Predstavitev evalvacije izobraževanj uporabnikov v programih Šenta Atrij ZRC SAZU

17:00 Petra Barbalić: Pomen psihosocialne rehabilitacije za kvaliteto življenja ljudi s težavami v duševnem zdravju Atrij ZRC SAZU

17:30 Bogdan Dobnik: Razvoj skupnostne skrbi za osebe z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju Atrij ZRC SAZU

18:00 Odmor

18:15 Melita Silvester: Sodelovanje pri zdravljenju Atrij ZRC SAZU

18:45 Urban Groleger: Psihoze v spektru ostalih duševnih motenj. Atrij ZRC SAZU

19:15 Suzana Oreški: Mediji in reprezentacije duševnega zdravja v javnosti. Atrij ZRC SAZU

Dobrodošli na obeh prizoriščih, v Kinoteki in v atriju ZRC SAZU!

Dogodek | 11. 3. 2008

Drugi dan Tedna možganov v Ljubljani bo videti takole...

13:00 Away from her, film. Kinoteka

15:00 Katja Štrukelj: Psihoterapevtska vprašanja ob staranju. Kinoteka

15:30 Odmor

16:30 Gorazd Stokin: Spominske motnje Atrij ZRC SAZU

17:00 Aleš Kogoj: Ali bo mogoče Alzheimerjevo bolezen ozdraviti? Atrij ZRC SAZU

17:30 Odmor

17:45 Simon Brezovar: Huntingtonova bolezen Atrij ZRC SAZU

18:15 Predstavitev dejavnosti društva Trepetlika Atrij ZRC SAZU

18:45 Zvezdan Pirtošek: Razbiti um Immanuela Kanta Atrij ZRC SAZU

Vabljeni!

Dogodek | 10. 3. 2008

Teden možganov 2008

Dragi člani SiNAPSE,

naj Vas spomnimo, da je naslednji teden mednarodni Teden možganov.

V Sloveniji ga skupno organiziramo SiNAPSA, Slovenski svet za možgane, ZRC SAZU in Slovenska Kinoteka s pomočjo nekaj drugih lokalnih organizatorjev v krajih izven Ljubljane.

Program bo tudi letos pester in zanimiv.

V Ljbljani Vas v Kinoteki čakajo projekcije filmov, navdahnjenih s tematiko, povezano z živčevjem, v atriju ZRC SAZU pa predavanja. Sobota v Kinoteki je namenjena otrokom. Podobna predavanja, projekcije filmov in otroške delavnice so organizirane tudi drugod po Sloveniji.

Lepo vabljeni, da se dogodkov udeležite. Program TM08 je priložen elektronski pošti, sicer pa objavljen tudi na spletni strani, kjer se prijetno razgibajo možgani (www.sinapsa.org/TM).

Na svidenje, torej, na Tednu možganov 2008.

Nina Mohorko v imenu projektne skupine TM08

priponka: Program TM 2008.pdf

Novica | 7. 3. 2008

S ponedeljkom 10.3. se bo začel Teden možganov 2008

Pod delčki možganske sestavljanke se skrivajo prispevki, napovedniki dogodkov Tedna možganov po vsej Sloveniji, poljudne razlage in zamisli za lastno ustvarjalnost. Vabimo vas, da se nam pridružite v raziskovanju možganov v tednu, ki ga po svetu in v Sloveniji poznamo kot Teden možganov!

Obvestilo | 7. 3. 2008

Teden možganov 2008 se je začel

Mednarodni Teden možganov letos poteka od 10. do 16.3. in znova postavlja pod drobnogled javnosti možgane in njihovo delovanje v zdravju in bolezni. Letos ga družno organiziramo SiNAPSA, Slovenski svet za možgane, ZRC SAZU in Slovenska Kinoteka, ob podpori Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Zveze evropskih nevroznanstvenih organizacij (FENS), Mobitela, Astra Zenece, Eli Lilly, Rotary kluba Medvode in podjetij Broline in Canon ter ostalih donatorjev, ki se jim za podporo iskreno zahvaljujemo!

Vabimo Vas, da si ogledate program prireditev TM08 v Ljubljani in po Sloveniji in da se dogodkov tudi udeležite, da skupaj razgibamo možgane. Pridete lahko poslušat predavanja in se pogovorite s predavatelji o predstavljenih temah. Ogledate si lahko filme, navdahnjene z delovanjem živčevja v zdravju in bolezni, ki jih bo brez vstopnine prikazovala Kinoteka. Tudi tam bo predstavam sledil pogovor s strokovnjaki in člani društev z nekaterimi motnjami delovanja živčevja. Lahko pa tudi obiščete (ali po naših predlogih in z lastnimi idejami sami organizirate) ustvarjalno-izobraževalne delavnice za otroke, kjer se bomo družno spopadali z izzivom posnemanja narave v izdelovanju živčnih celic, v njihovem delovanju, v oblikovanju možganov in spoznavanju njihovih čudovitih skrivnosti. Da vam bo delo olajšano, smo iz angleščine prevedli in priredili izobraževalni video o možganih, ki ga lahko uporabite v šoli, na lastnih delavnicah ali si ga le ogledate za lastno informacijo.

Veseli bomo Vašega obiska, sodelovanja in komentarjev!

Dogodek | 2. 10. 2008

11. Bregantovi dnevi

Združenje psihoterapevtov Slovenije objavlja prvo obvestilo in povabilo k sodelovanju na 11. Bregantovih dnevih, srečanju psihoterapevtov Slovenije z mednarodno udeležbo. Srečanje bo potekalo med 2. in 5. oktobrom v Rogaški Slatini. Za več informacij si oglejte priloženo vabilo.

priponka: Bregant_prvo_obvestilo.pdf

Novica | 7. 2. 2008

SiNAPSA objavlja razpis za najboljši slogan

SiNAPSA išče ideje za nove slogane za promocijo svojih dejavnosti in akcij, ki se odvijajo pod okriljem društva!

Zaloga majic s slogani v angleščini, s katerimi smo pospremili svoj prvi mednarodni projekt (poletna šola Memos poleti 2004), je skoraj pošla. Iščemo nove slogane, ki bi jih lahko natisnili na majice, mape, bloke in še kam.

Razpisujemo torej natečaj za najboljši splošni slogan za SiNAPSO in za vsakoletno akcijo Teden možganov, ki je vrhunec celoletnega programa dejavnosti, znanega pod imenom Razgibajmo možgane. Vse zainteresirane snovalce sloganov vabimo, da si na naših spletnih straneh ogledate dejavnosti društva in še posebej aktivnosti pod naslovom Razgibajmo možgane in sporočite svoje predloge vsebinsko ustreznih kratkih duhovitih sloganov na naslov [email protected]. Iščemo predvsem duhovite, iskrive predloge v slovenskem jeziku, veseli pa bomo tudi kakšnega dobrega angleškega predloga.

Rok za oddajo predlogov za leto 2008 je sobota, 1. marec do polnoči po ljubljanskem času.

Nagrada za avtorja najboljšega slogana bo paket materialov z natisnjenim nagrajenim sloganom in objava kratkega prispevka na spletnih straneh.

Obvestilo | 30. 1. 2008

Rezultati volitev v organe društva

Do razpisanega roka 28.01.2008 je glasovalo 60 članov od skupaj 101 evidentiranih. Volilna udeležba je bila tako 59,4%.

Rezultati glasovanja so bili sledeči:

Kandidat - glasovi za / proti / vzdržan

Predsednik, Grega Repovš - 57 (95,0%) / 2 (3,3%) / 1 (1,7%)

Tajnik, Blaž Koritnik - 59 (98,3%) / 1 (1,7%) / 0 (0,0%)

Blagajnik, Mateja Drolec Novak - 57 (95,0%) / 0 (0,0%) / 3 (5,0%)

Član UO, Klemen Grabljevec - 50 (83,3%) / 1 (1,7%) / 9 (15,0%)

Član UO, Bogdan Lorber - 49 (81,7%) / 3 (5,0%) / 8 (13,3%)

Član UO, Damjan Osredkar - 52 (86,7%) / 1 (1,7%) / 7 (11,7%)

Član UO, Eva Žerovnik - 55 (91,7%) / 0 (0,0%) / 5 (8,3%)

Član NO, Janez Mlakar - 54 (90,0%) / 1 (1,7%) / 5 (8,3%)

Član NO, Marjan Rupnik - 56 (93,3%) / 1 (1,7%) / 3 (5,0%)

Član NO, Janez Zidar - 52 (86,7%) / 0 (0,0%) / 8 (13,3%)

Član ČR, David Neubauer - 59 (98,3%) / 0 (0,0%) / 1 (1,7%)

Član ČR, Samo Ribarič - 56 (93,3%) / 1 (1,7%) / 3 (5,0%)

Član ČR, Janez Sketelj - 57 (95,0%) / 1 (1,7%) / 2 (3,3%)

Volilna komisija tako ugotavlja, da so bili vsi kandidati izglasovani z večino glasov.

V imenu volilne komisije,

Blaž Koritnik

Dogodek | 30. 1. 2008

SiNAPSA sklicuje redno letno skupščino

Medtem ko so še vedno v teku spletne volitve novega vodstva, se zaključuje delo starega upravnega odbora, nadzornega odbora in častnega razsodišča društva. Staro vodstvo bomo razrešili dolžnosti na redni letni skupščini, kjer bomo objavili tudi izide spletnih volitev in s kratko pogostitvijo proslavili prva 4 leta delovanja SiNAPSE.

Skupščina bo 30.1.2008 ob 15:30 v vajalnici Inštituta za patološko fiziologijo. Odprt bo dostop iz Zaloške ceste kot tudi skozi glavni vhod na inštitut, prvič pa bo omogočen tudi dostop po klančini za invalidske vozičke iz notranjega dvorišča inštituta.

Predlog dnevnega reda skupščine:

1/ Izvolitev delovnega predsedstva

2/ Sprejetje dnevnega reda

3/ Poročilo volilne komisije o rezultatih spletnih volitev

4/ Poročilo o delu in finančnem poslovanju društva v 2007

5/ Plan dela za leto 2008

6/ Glasovanje o predlogih:

- pravilnika o projektnih skupinah

- pravilnika o volitvah in

- o predlogu nove projektne skupine za teden možganov 2008

7/ Razno

Vabljeni!

Novica | 4. 1. 2008

SiNAPSA objavlja razpis štipendije za aktivno udeležbo na FENS Forumu, Ženeva 2008

SiNAPSA razpisuje štipendijo v višini največ 400 Eur za kritje potovalnih stroškov, stroškov bivanja in registracije za člana društva z najboljšo prijavo za aktivno udeležbo na Forumu. Kandidat(ka) mora biti mladi raziskovalec, podiplomski študent ali mlajši podoktorant (do 5 let po doktoratu) in predstavljajoči avtor prijavljenega prispevka na FENS Forumu. Kandidat(ka) mora biti tudi član(ica) SiNAPSE.

Prijava na razpis naj vsebuje:

- kratek življenjepis kandidata z bibliografijo,

- povzetek prispevka za FENS Forum, kot bo oddan za kongres,

- oceno načrtovanih potnih stroškov, stroškov bivanja in višine registracije.

Prijavo s priponkami oddajte na naslov [email protected] do 20.1.2008 do 12. ure po ljubljanskem času.

Prijave bo pregledala in ocenila tričlanska komisija upravnega odbora društva. Pri vrednotenju vlog bo komisija upoštevala starost kandidata(ke), dosedanje delo in dosežke ter racionalnost porabe zaprošenih sredstev. Kandidati bodo o uspehu svojih prijav obveščeni po elektronski pošti do vključno 27.1.2008.

Odobrena štipendija bo izplačana po zaključku kongresa in po predložitvi dokazil o sodelovanju na Forumu ter glede na dejanske stroške udeležbe. Višina štipendije ne more preseči 400 Eur, v primeru nižjih stroškov, pa bo povrnjena dejanska vsota, za katero bodo predložena ustrezna dokazila (izvirni računi za opravljeno pot, bivanje in potrdilo o registraciji). Odobrena vsota bo izplačana na kandidatov(kin) TR.

Rok za oddajo abstraktov in registracijo za FENS Forum je 31.1.2008.


SiNAPSA 2003-2008 ... Zasnova in oblikovanje Grega Repovš ... Pripravljeno na Mac OS X ... Nekatere pravice pridržane