Arhiv objav 2007

Obvestilo | 26. 12. 2007

Volitve: kandidati za organe društva

Spoštovani člani Sinapse,

Volilna komisija v sestavi Blaž Koritnik, Igor Ravnik in Maja Bresjanac, je do vključno 17. decembra 2007 prejela naslednje predloge za kandidaturo na volitvah v organe društva:

Upravni odbor

- predsednik: Grega Repovš (Oddelek za psihologijo Univerze v Ljubljani in Washington University in Saint Louis, ZDA)

- tajnik: Blaž Koritnik (Inštitut za klinično nevrofiziologijo, Univerzitetni klinični center Ljubljana)

- blagajnik: Mateja Drolec Novak (Inštitut za patološko fiziologijo, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani)

- člani (voli se štiri člane): Eva Žerovnik (Odsek za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo, Inštitut Jožef Stefan), Damjan Osredkar (Pediatrična klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana), Bogdan Lorber (Nevrološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana) in Klemen Grabljevec (Inštitut Republike Slovenije za rehabilitacijo)

Nadzorni odbor (voli se tri člane): Janez Zidar (Inštitut za klinično nevrofiziologijo, Univerzitetni klinični center Ljubljana), Janez Mlakar (Psihiatrična klinika Ljubljana) in Marjan Rupnik (Inštitut za fiziologijo, Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru)

Častno razsodišče (voli se tri člane): Samo Ribarič (Inštitut za patološko fiziologijo, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani), Janez Sketelj (Inštitut za patološko fiziologijo, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani) in David Neubauer (Pediatrična klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana)

Volilna skupščina Sinapse bo v drugi polovici januarja 2008, vabilo na skupščino in navodila za glasovanje boste prejeli po e-pošti, objavljena pa bodo tudi na spletnih straneh Sinapse. Volili bodo lahko le aktivni člani društva - postopek o obnovitvi članstva je opisan v nadaljevanju.

Uvedli smo tudi sistem za individualen dostop do spletnih strani s pomočjo uporabniškega imena in gesla. Zato prosimo vse člane društva, da se za novo geslo zglasite na spletni strani www.sinapsa.org/Vrata ter v pripravljen obrazec vpišete elektronski naslov, s katerim ste zabeleženi pri Sinapsi (seznam članov z e-naslovi je dostopen na www.sinapsa.org/Osnova/od-clani.php. Na svoj e-naslov boste nato prejeli uporabniško ime in geslo za dostop.

Zaradi boljše evidence članstva in izvedbe volitev vas prosimo, če se lahko do 10. januarja 2008 po prijavi na www.sinapsa.org/Vrata ponovno opredelite o svojem statusu članstva v Sinapsi (aktivni član, neaktivni član, bivši član).

Aktivni član je evidentiran na spletni strani in prištet k volilni bazi ter posredovan v evidenco mednarodnim organizacijam FENS in IBRO, ima prost dostop do Eur J Neurosci.

Neaktivni član ima za največ dve leti zamrznjen svoj status člana, v tem času ga ne evidentiramo med volilci in ne posredujemo njegovega imena tujim organizacijam, nima dostopa do Eur J Neurosci, po mirovanju je možna reaktivacija v polno članstvo brez ponovno vložene prošnje.

Bivši član ni več član društva, ga ne evidentiramo nikjer več, za ponovno včlanitev mora iti skozi ves postopek za pridobitev statusa člana kot prvič.

Pa lep preostanek praznikov ter veliko veselja in novih uspehov v letu 2008!

V imenu volilne komisije,

Blaž Koritnik

Dogodek | 19. 12. 2007

Predavanja dr. Ase Petersen, dr. Deniza Kirika in dr. Giampiera Leanze

V sredo, 19.12. ob 14h bo v seminarju KON, KC/V seminar s tremi tujimi gosti, ki bodo imeli 20 minutna predavanja:

- Asa Petersen: Neuroendocrine Changes in Huntington's Disease

- Deniz Kirik: Cell Therapy for Parkinson’s Disease: Role of dopamine and serotonin neurons in graft-derived functions

- Giampiero Leanza: Cognitive deficits, cholinergic hypofunction and amyloid deposition in a rat model of Alzheimer's Disease

Dr. Petersen in dr. Kirik prihajata iz Wallenbergovega nevroznanstvenega centra v Lundu na Švedskem, dr. Leanza pa iz B.R.A.I.N. nevroznanstvenega centra Univerze v Trstu.

Vljudno vabljeni!

Obvestilo | 7. 12. 2007

Razpis volitev v organe Sinapse

Spoštovani člani Sinapse,

V skladu s Pravilnikom o volitvah (dosegljiv na naslovu www.sinapsa.org/Osnova/pravilnik-volitve.php)

volilna komisija razpisuje volitve v organe društva.

Upravni odbor Sinapse je na korespondenčni seji dne 13.11.2007 potrdil volilno komisijo v sestavi:

Blaž Koritnik

Igor Ravnik

Maja Bresjanac

Redni člani društva lahko kandidirajo za sledeče funkcije:

- upravni odbor: predsednik, tajnik, blagajnik, štirje člani;

- nadzorni odbor: trije člani;

- častno razsodišče: trije člani.

Vsak redni član društva lahko kot kandidata za člana kateregakoli organa društva predlaga sebe ali drugega rednega člana društva. V primeru, da predlaga drugega rednega člana društva, mora pred vložitvijo predloga pridobiti njegovo soglasje.

Predloge za kandidaturo sprejema volilna komisija do 17.12.2007 do 12. ure po elektronski pošti na naslov [email protected].

Seznam kandidatov za organe društva bo objavljen na spletnih straneh društva ter razposlan na elektronske naslove članov društva najkasnje 14 dni pred volilno skupščino Sinapse, ki bo potekala 10. januarja 2008.

V imenu volilne komisije,

Blaž Koritnik

Novica | 5. 12. 2007

Preminil je akademik Andrej O. Župančič – častni član SiNAPSE

Spoštovani člani SiNAPSE,

z žalostjo vam sporočamo, da je v ponedeljek, 3.12.2007, v 92. letu umrl akademik, profesor doktor Andrej O. Župančič, častni član SiNAPSE.

Verjetno med raziskovalci na področju nevroznanosti, ki pripadajo srednji ali starejši generaciji, ni nikogar, ki akademika Župančiča ne bi poznal. Večina ga ima v spominu kot prvega predstojnika in profesorja Inštituta za patološko fiziologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Med sodelavci inštituta je veljal za karizmatično osebnost širokega znanja in razgledanosti ter iskrivega duha.

Njegovim prijateljem in sodelavcem bo akademik Andrej O. Župančič ostal v spominu ne samo zaradi zaslug za razvoj nevroznanosti pri nas ampak tudi kot izjemna osebnost, ki je s svojo razgledanostjo, širino zanimanj, duhovitostjo in bogatimi življenjskimi izkušnjami ožaril vsako druženje z njim in ga spremenil v nepozaben dogodek.

V priponki je nekrolog, ki ga je zapisal prof. dr. Janez Sketelj, predstojnik Inštituta za patološko fiziologijo. Žalna seja bo na dekanatu Medicinske fakultete v ponedeljek, 10.12.2007, ob 13h.

priponka: Nekrolog.doc

Dogodek | 27. 2. 2008

1. Evropski forum o politikah na področju nevroznanosti

Evropski svet za možgane ( European Brain Council, EBC ) organizira 27. in 28. februarja 2008 prvi Evropski forum o politikah na področju nevroznanosti EBPF 2008, ki bo tokrat posvečen obravnavi Parkinsonove bolezni in njenem vplivu na življenje bolnikov v državah EU. EBC je evropska organizacija, ki vključuje društva bolnikov, strokovne organizacije in predstavnike industrije. Njen glavni namen je ozaveščanje o pomenu zdravstvene obravnave in raziskav na področju bolezni možganov in vplivanje na relevantne zdravstvene politike v EU. Pridružena članica EBC je tudi Slovenski svet za možgane .

priponka: Preliminary_scientific_program.pdf

Obvestilo | 13. 8. 2007

SiNAPSA podaljšuje rok za oddajo povzetkov

Z namenom usklajene predstavitve nevroznanstvenega raziskovanja po disciplinah in geografskem izvoru raziskovalcev je rok za oddajo abstraktov prestavljen na petek 31. avgusta. Med dosedanjimi prijavami so slabo zastopani predvsem domači nevroznanstveniki, zato SiNAPSA vabi vse člane, da se s svojim prispevkom pridružijo slovenskim in tujim znanstvenikom, ki bodo na konferenci predstavljali svoja znanstvena spoznanja.

Povzetke svojih prispevkov lahko oddate s pomočjo spletnega obrazca.

Obvestilo | 3. 8. 2007

Vabilo: SiNAPSINA nevroznanstvena konferenca in delavnica 07

Druga SiNAPSINA mednarodna konferenca bo od 5. do 7. oktobra potekala v sodelovanju z Medicinsko fakulteto v Ljubljani, v njenih prostorih na Korytkovi 2. SiNAPSA vas ponovno vabi, da svoje raziskovalno delo predstavite tudi vi. Rok za oddajo povzetkov, 15. avgust, se bliža.

Ob konferenci bo 6. oktobra potekala tudi izobraževalna delavnica o izvršilnih funkcijah možganov, ki jo SiNAPSA organizira v sodelovanju z Združenjem za nevropsihologijo in kognitivno nevrologijo. Delavnica je namenjena podiplomskim študentom, specializantom in specialistom s področij psihologije, nevrologije in psihiatrije, dobrodošli pa so tudi vsi ostali, ki želijo izpopolniti svoje znanje.

Podrobne informacije in prijavnice za konferenco in delavnico so na njeni spletni strani. Prosimo vas, da k sodelovanju povabite tudi svoje sodelavce in študente doma in v tujini. V ta namen prilagamo tudi oglasna plakata konference in spremljajoče delavnice.

priponka: SiNAPSA Conference and Workshop 07.pdf

Novica | 15. 7. 2007

Ustanovili smo Slovenski svet za možgane

Slovenski svet za možgane je neprofitno posvetovalno telo, katerega namen je združiti strokovna združenja s področja nevroznanosti, društva bolnikov z različnimi nevrološkimi in duševnimi motnjami ter predstavnike industrije s področja nevroznanosti, z namenom usklajevanja prizadevanj za boljše pogoje za raziskovanje v nevroznanosti ter učinkovitejši prenos novih spoznanj v prakso.

Ustanovna seja sveta je potekala 16.3.2007 v Ljubljani v okviru aktivnosti Tedna možganov. Več o njegovem namenu, ozadju in članstvu si preberite na spletni strani SSM.

Dogodek | 15. 6. 2007

Vabilo na predavanje prof. dr. Henka Timmermana

Slovensko društvo farmakologov vabi na predavanje „HISTAMINE RECEPTORS AND LIGANDS AS TOOLS IN BASIC RESEARCH“. Predaval bo prof. dr. Henk Timmerman, emeritirani profesor na Oddelku za farmakokemijo Fakultete za znanstvene vede Vrije Universiteit v Amsterdamu, Nizozemska.

Predavanje bo v okviru Slovenskega društva farmakologov v petek, 15. junija 2007 ob 12:15 uri v mali predavalnici Medicinske fakultete, Korytkova 2, Ljubljana.

Vljudno vabljeni!

Novica | 9. 6. 2007

Izšla je knjižica "Prvi koraki v nevroznanost, znanost o možganih"

SiNAPSA je v sodelovanju z inštitutom IRIO konec maja izdala prevod knjižice "Prvi koraki v nevroznanost, znanost o možganih". Namenjena je učencem in dijakom, pa tudi vsem drugim bralcem, ki jih zanimajo nevroznanstvene vsebine in delovanje človeškega organizma na splošno. Zahvaljujoč podpori donatorjev lahko tiskane izvode knjižice prejmete brez plačila, omogočili pa bomo tudi dostop do elektronske verzije. Več o knjižici si poglejte na spletni strani Nevroznanost, prvi koraki.

Izvirno angleško knjižico z naslovom "Neuroscience: Science of the Brain" sta v imenu Britanske nevroznanstvene zveze (BNA) in Evropske podružnice fundacije za možgane Dana (EDAB) pripravila in uredila Richard Morris (Univerza v Edinburghu) in Marianne Fillenz (Univerza v Oxfordu). Grafično podobo izvirniku je dala Jane Grainger. Kmalu po izvirniku sta nastala prevoda v kitajščino in španščino, danes pa prizadevanja za prevode v številne svetovne jezike vodi in koordinira mednarodna organizacija za raziskovanje možganov, IBRO. Slovensko izdajo so prevedli in priredili člani SiNAPSE. Uredili so jo Nina Mohorko, Mara Bresjanac in Grega Repovš, ki je poskrbel tudi za grafično postavitev. Pri prevajanju so jim pomagali še Mateja Drolec Novak, Nejc Jelen, Mojca Kržan, Maja Milavec in Jure Bon, lektoriral pa jo je Dušan Sket. Pobudo za prevod in priredbo knjižice za slovenske bralce je dala in nalogo tudi uresničila SiNAPSA, ki je nosilec avtorskih pravic za slovenski prevod. Projekt so ji finančno pomagali izpeljati IRIO in donatorji (AstraZeneca Neuroscience, Krka, Sanofi Aventis, GlaxoSmithKline, PharmaSwiss, Lilly, Novartis Neuroscience, Lundbeck in Servier Pharma). S prevzemom stroškov razpošiljanja knjižice na naslove naročnikov je projekt podprla tudi Medicinska fakulteta v Ljubljani.

Dogodek | 7. 6. 2007

Vabilo na predavanje prof. dr. Johna Nichollsa

Slovenska akademija znanosti in umetnosti in Medicinska fakulteta vabita na predavanje prof. dr. Johna Nichollsa, člana Kraljevega društva v Londonu, profesor na Oddelku za nevrobiologijo na ustanovi »International School of Advanced Studies« v Trstu.

Slovenski naslov predavanja je "ZAKAJ SE CENTRALNO ŽIVČEVJE PO POŠKODBI NE REGENERIRA?"

Predavanje bo v četrtek, 7. junija 2007 ob 13. uri v dvorani SAZU, Novi trg 3/I v Ljubljani.

Povzetek predavanja je v priponki.

priponka: Povzetek predavanja prof dr John Nichols

Dogodek | 5. 6. 2007

Vabilo na predavanje prof. dr. Reinharda Schliebsa

„CHOLINERGIC DYSFUNCTION IN ALZHEIMER´S DISEASE – INTERRELATIONSHIP WITH BETA-AMYLOID AND INFLAMMATION“

Predaval bo prof. dr. Reinhard Schliebs, profesor na Paul Flechsig-ovem inštitutu za študije možganov, Oddelka za nevrokemijo Medicinske fakultete Univerze v Leipzig-u, Nemčija.

Predavanje bo v okviru Slovenskega društva farmakologov v torek, 5. junija 2007, ob 12:15, v srednji predavalnici Medicinske fakultete, Korytkova 2, Ljubljana.

Novica | 21. 4. 2007

Prispevek dela dohodnine za društvo v javnem interesu: dobrodošla novost tudi za SiNAPSO

Letošnja napoved dohodnine prvič ponuja možnost zahtevka, da država do 0,5% dohodnine, ki nam bo odmerjena za leto 2007, nameni financiranju splošno koristnih namenov. Med slednje sodi tudi financiranje društev, katerim je priznan status delovanja v javnem interesu.

SiNAPSA je v lanskem letu pridobia status društva v javnem interesu na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti, zato izpolnjuje pogoje za prejem donacij. Če bi želeli del dohodnine nameniti financiranju SiNAPSE, lahko to označite v zadnjem odstavku zadnje strani obrazca za odmero dohodnine.

Za vpis boste potrebovali davčno številko SiNAPSE: 43243649.

Kot veste, SiNAPSA ne pobira članarine. Svoje dejavnosti izvaja predvsem s sredstvi pridobljenimi na javnih razpisih in s prispevki mednarodnih nevroznanstvenih organizacij. Tak način zagotavljanja sredstev je zahteven, njegova uspešnost pa je iz leta v leto močno spremenljiva. Zato so morebitne prostovoljne donacije, kamor bi štel tudi Vaš prispevek, izjemno dragocene za zagotavljanje obstoja in uresničevanje načrtov društva.

Če boste k uspešnemu delu SiNAPSE pripomogli s prispevkom od dohodnine, se Vam vnaprej najlepše zahvaljujemo!

Obvestilo | 18. 4. 2007

Poletna šola Psihosomatskega Centra Waldviertel "Mind & Brain"

Psihosomatski Center Waldviertel iz Avstrije organizira poletno šolo na temo nevroznanstvenih osnov psihoterapije. Potekala bo med 23. in 27. julijem 2007, več informacij najdete v priponki.

priponka: Summer School.pdf

Dogodek | 31. 5. 2007

Psihoterapija v luči nevroznanosti

Slovenska krovna zveza za psihoterapijo organizira 1. mednarodni znanstveni psihoterapevtski kongres, ki bo potekal med 31.majem in 2.junijem 2007 na Rogli. Kongres predstavlja nadaljevanje tradicionalnih psihoterapevtskih srečanj na Rogli, tokrat bo posvečen povezavam med psihoterapijo in nevroznanostjo. Pri organizaciji letos tako sodelujejo tudi univerza Sigmunda Freuda z Dunaja, SiNAPSA in Slovensko društvo za kognitivne znanosti. Več o programu si preberite v priponki in na spletni strani Slovenske krovne zveze za psihoterapijo.

priponka: Rogla 2007 program.pdf

Obvestilo | 23. 3. 2007

Izobraževanje na daljavo Evropske akademije za epilepsijo

Spoštovane/i kolegi/ce!

Opozarjam na vabilo Evropske akademije za epilepsijo (EUREPA) za izobraževanje na daljavo iz naslednjih epileptoloških poglavij: genetike, EEGja, slikovne diagnostike in nevrofarmakologije. Več o naši Akademiji, njenih dejavnostih in kurikulumu za evropskega epileptologa (po katerem pridobivate kreditne točke na izobraževalnih tečajih Lige proti epilepsiji Slovenije) si oglejte na www.epilepsy-academy.org.

Doslej sta se tako izobraževala že dva slušatelja iz Slovenije (genetika, EEG) in sta bila zadovoljna. Priporočilo vam z veseljem izdamo pri Ligi ([email protected]).

Igor M Ravnik, predsednik Lige

"certified trainer", EUREPA

Obvestilo | 11. 3. 2007

Simpozij o epilepsijah, ne-epileptičnih dogodkih in raziskavah spanja v zgodnjem razvojnem obdobju in progresivne mioklonus epilepsije

Spostovani,

ob koncu TM2007 v petek 16. in v soboto 17. marca 2007 ste vabljeni v GH Union, Miklosiceva 1 v Ljubljani na simpozij

o zgodnjih epilepsijah, o ne-epilepticnih napadih pridojenckih in mackih, o raziskavah spanja v zgodnjem obdobju in o progresivnih mioklonus epilepsijah,

Vse o tem (in se kaj) si lahko preberete na spletnih straneh Ustanove za otrosko nevrologijo, in sicer na:

http://www2.arnes.si/~pednevro/dogodki/2007_epi_earlydev.htm

Pozdravcek

David

priponka: 2007 International Symposium Detailed a la Fulda.doc

Novica | 10. 3. 2007

Nevroznanstveniki predstavljajo sebe in svoje delo

Kako lahko nekdo postane "nevroznanstvenik"? Kako lahko najde pot do poklica, kjer raziskuje delovanje živčevja od posameznih živčnih celic do možganov kot celote? Odgovorov na ti vprašanji je toliko, kolikor je nevroznanstvenikov in raziskovalnih problemov, s katerimi si belijo glave. Vprašali smo slovenske nevroznanstvenike, kako so prišli do svojih poklicnih usmeritev in kako jim je njihovo delo všeč. In rekli so med drugim...

Raziskovalno delo je polno avantur in adrenalina, zato ga vsem zelo priporočam, ker zelo razgiba na naših fakultetah včasih preveč "zakrnele", v faktografijo prisiljene možgane.

Simon Brežan, absolvent medicine

Najprej naj povem najpomembnejše, to pa je, da sem s svojim poklicem zelo zadovoljen in bi si ga ponovno izbral, če bi spet imel izbiro.

prof. dr. Zoran Grubič, dr. med., nevroznanstvenik

Več izveste na strani Nevroznanstveniki se predstavijo.

Obvestilo | 9. 3. 2007

Teden možganov 2007

Spoštovani!

Vljudno vas vabimo, da obiščete prireditve, ki bodo letos potekale v okviru Tedna možganov 2007 od 12. do 17. marca 2007 pod okriljem Slovenskega društva za nevroznanost

(SiNAPSA), Družbenomedicinskega inštituta ZRC SAZU, Nacionalnega združenja za kakovost življenja (OZARA) in Slovenske kinoteke v Ljubljani.

V tem času se bo v Sloveniji odvijal pester program predavanj, predstavitev in nevroznanstvenih kinovečerov, z namenom predstavitve živčevja, njegovega delovanja v normalnih in bolezenskih razmerah ter predstavitve nevroznanstvenega raziskovalnega dela na vseh področjih znanosti, ki se ukvarjajo z živčevjem, od nevrobiologije do psihologije. Upamo, da vas bo kakšna od aktivnosti pritegnila in se je boste z zanimanjem tudi udeležili.

Aktivnosti, ki se bodo odvijale v sklopu Tedna možganov, so zasnovane poljudno in namenjene širokemu krogu publike. Vstop na vse prireditve Tedna možganov je brezplačen. Vljudno vabljeni!

V priponki so podrobneje predstavljene vsebine in lokacije aktivnosti. Prispevki, dogodki in vsebine Tedna možganov 2007 pa so dostopne tudi na spletni strani http://www.sinapsa.org/TM/teden2007.php.

dr. Lilijana Šprah, vodja projektne skupine za organizacijo Tedna možganov 2007

priponka: Zlozenka pregled vsebin TM 2007.pdf

Novica | 28. 2. 2007

Teden možganov 2007

Bliža se Teden možganov 2007, ki bo letos potekal od 12. do 18. marca. V tem času tako v Ljubljani kot širom Slovenije pri SiNAPSI v sodelovanju z Znanstveno raziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Nacionalnim združenjem za kakovost življenja (OZARA) in Slovensko kinoteko v Ljubljani pripravljamo številne dogodke in aktivnosti. Program aktivnosti in podrobnejše informacije poiščite na spletnih straneh Razgibajmo možgane. Prisrčno ste vabljeni, da se nam pridružite!

Dogodek | 15. 3. 2007

VI. mednarodni simpozij o shizofreniji

Slovensko društvo za psihoterapijo psihoz organizira VI. mednarodni simpozij o shizofreniji z naslovom "Etika zgodnjega zdravljenja psihotičnih motenj - zdravljenje in raziskovanje zgodnjega obdobja shizofrenije".

Srečanje bo potekalo 15. in 16. marca 2007 v hotelu Slon, Ljubljana. Dodatne informacije so dostopne na tel. številki 031/574 619 (ga. Barbara Marolt) oz. na e-pošti: [email protected]. Kotizacija znaša 100 EUR.

Program in podrobnosti v priponki.

priponka: VI_mednarodni_simpozij_o_shizofreniji.pdf

Obvestilo | 24. 2. 2007

FENS NEUROTRAIN: Poletna šola "Choosing the right models for research on cognition and its disturbances"

FENS objavlja v okviru programa NEUROTRAIN poletno šolo

“Choosing the right models for research on cognition and its disturbances”

Ofir, Portugal, 20–27 junij, 2007

Hkrati je razpisanih 40 štipendij, ki bodo krile bivanje in del potnih stroškov.

Rok za prijavo je 30. marec 2007. Več informacij na: http://neurotrain.fens.org

Dogodek | 16. 2. 2007

Sestanek Sekcije za klinično nevrofiziologijo

Spoštovani,

V petek, 16.02.2007, imamo na programu naslednji sestanek Sekcije za klinično nevrofiziologijo SZD. Sestanek bo v Modrem salonu Kliničnega centra (1. nadstropje). Tokrat bo program dvojni:

12.15 Jelka Brecelj: Vidna elektrofiziologija pri otrocih

13.00 Rajka Liščić: Frontotemporal dementia with ubiquitin-positive inclusions and progranulin mutation

Upam, da pridete tudi tisti od daleč.

Vabljeni!

Simon Podnar

Novica | 11. 2. 2007

Možgani - navodila za uporabo

Revija Time je ob zaključku januarja 2007 objavila posebno številko posvečeno možganom z naslovom "The Brain - A User's Guide". Številka združuje številne prispevke s področja nevroznanosti, ki obravnavajo zavest, regeneracijo možganov po poškodbi, nasvete za premagovanje stresa, odločanje in mnoge druge. Pregled vsebine in povezave na ostale članke lahko najdete na spletni strani posebne številke.

Novica | 10. 2. 2007

Podaljšanje roka za oddajo del na natečaje na temo "Možgani - zrcalo sveta"

SiNAPSA v okviru projekta Teden možganov 2007 organizira tri natečaje za otroke in mladino na temo "Možgani - zrcalo sveta". Najmlajši, učenci prvih dveh triletij osnovne šole, so vabljeni, da oddajo likovna dela na razpisano temo. Učenci zadnjega triletja osnovne šole se lahko preizkusijo v sestavljanju križank na razpisano temo. Dijaki srednjih šol in gimnazij pa lahko sodelujejo s pisanjem haikov. Šole, ki bi rade sodelovale v natečaju, prosimo, da organizirajo interni natečaj ter SiNAPSI posredujejo najboljših pet izdelkov iz vsake kategorije. Prispevke je možno oddati do 23. februarja na naslov SiNAPSA, Zaloška 4, 1000 Ljubljana ter na spletni strani razpisa. Podrobnejše informacije so dostopne na spletnih straneh "Razgibajmo možgane"..

Dogodek | 2. 6. 2007

International SFEMG Course and IXth Quantitative EMG Conference

Več informacij na spletnih straneh konference: en.ljubljana-sfemg-qemg2007.org

Dogodek | 20. 2. 2007

Continuum - Paliativna nevrologija

Spoštovani,

Naslednje srečanje stalnega izobraževanja nevrologov Continuum bo v dvorani Medisa. Tokratna tema je paliativna nevrologija. Organizator je dr. Aleš Pražikar.

Program:

Nevenka Krčevski Skvar (SB Maribor): Načela paliativne medicine in razvoj mreže za paliativno medicino v Sloveniji

Tanja Roš (OI): Posebnosti v nevroonkologiji

Lea Leonardis (KC): Paliativna skrb za bolnika z ALS

Aleš Pražnikar (IRSR): Vegetativno stanje

Slavica Lahajnar(OI): Uporaba farmakoloških učinkovin v paliativni medicini

Nevenka Kopčavar Guček (ZD Vič): Paliativna skrb v ambulanti družinskega zdravnika

Tokratna tema nadaljuje zelo uspešno "Etiko v nevrologiji".

Vabljeni!

Simon Podnar

Obvestilo | 19. 1. 2007

Poziv za sodelovanje na Tednu možganov 2007

V okviru letošnjega Tedna možganov, ki bo tudi tokrat potekal v tretjem tednu marca (od 12. 3. do 18.3.), bomo glede na precejšnje zanimanje javnosti za naše aktivnosti, ki so do sedaj potekale le v Ljubljani, organizirali predavanja, delavnice in prezentacije tudi v več krajih po Sloveniji: Nova Gorica, Brežice, Murska Sobota, Ravne na Koroškem, postojna. Predavanja, prezentacije, delavnice bi se odvijale v popoldansko/večernem času (po 16. uri). Stroške prevoza in dnevnico pa bi članom SiNAPSE krilo društvo.

In še povabilo k letošnjemu dogajanju v Ljubljani. Letos bomo naše aktivnosti izvajali v večji dvorani (Prešernova dvorana SAZU), saj se je lani izkazalo, da je zanimanje publike preraslo dosedanje prostore. V kolikor ste pripravljeni sodelovati v obliki predavanja, delavnice ali prezentacije vas vljudno vabim, da se mi oglasite s svojim predlogom ([email protected]).

V pričakovaju vašega odgovora vas lepo pozdravljam,

Lilijana Šprah, vodja projektne skupine za organizacijo Tedna možganov 2007

Obvestilo | 10. 1. 2007

Sprememba lokacije skupščine SiNAPSE

Letna skupčina SiNAPSE bo z namenom zagotavljanja dostopnosti kraja srečanja osebam s posebnimi potrebami potekala na drugi lokaciji, kot je bilo prvotno sporočeno. Dobimo se v srednji predavalnici Medicinske fakultete v Ljubljani, Korytkova 2. Čas skupščine ostaja nespremenjen, in sicer petek, 12. januarja 2007, ob 15:30.

Obvestilo | 8. 1. 2007

SiNAPSA vošči in vabi

Prihod novega leta ponuja priložnost za pregled opravljenega dela in načrtov za prihodnost. Lansko leto je minilo brez velikih dogodkov, bilo pa je polno aktivnosti in nekaj pomembnih uspehov. Omenimo le zadnjega: pridobitev statusa društva v javnem interesu na področju raziskovalnega dela.

Prihajajoče leto prinaša nove načrte in izzive. V teku so priprave na nov teden možganov s številnimi aktivnostmi, novimi razpisi za otroke in mladino ter s pripravo slovenskega prevoda knjižice "Neuroscience - Science of the brain". Stekle so tudi priprave na nevroznanstveno konferenco '07, ki bo potekala od 5. do 7. oktobra in jo skupaj s SiNAPSO soorganizira Medicinska fakulteta UL. Zanjo še vedno (do 17.1.2007) zbiramo predloge za tematske simpozije, uspelo pa nam je že privabiti nekaj vrhunskih tujih plenarnih predavateljev. V prihajajočem letu bo SiNAPSA sodelovala tudi s sorodnimi organizacijami. Kot soorganizator že sodelujemo s Slovensko krovno zvezo za psihoterapijo pri organizaciji mendarodnega znanstvenega psihoterapevtskega kongresa na temo "Psihoterapija v luči nevroznanosti". V sodelovanju z Združenjem za kognitivno nevrologijo in nevropsihologijo načrtujemo izvedbo izobraževalne delavnice, ki bo potekala v okviru oktobrske konference. SiNAPSA poleg zapisanega vodi tudi pobudo za združevanje interesov strokovnih in bolniških organizacij s področja nevrologije in psihiatrije v Slovenskem svetu za možgane ter pripravlja formalne pogoje za njegovo ustanovitev.

Da bi lahko skupaj pretehtali opravljeno in načrtovano delo ter zbrali tudi Vaše zamisli in predloge, Vas vabimo, da se udeležite redne letne skupščine SiNAPSE, ki bo potekala v petek, 12. januarja, s pričetkom ob 15:30, v vajalnici Inštituta za patološko fiziologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, Zaloška c. 4. Predlog dnevnega reda skupščine je:

1/ Izvolitev delovnega predsedstva

2/ Sprejetje dnevnega reda

3/ Poročila o delu

4/ Predlog sprememb statuta

5/ Plan dela za leto 2007

6/ Razno

Z najboljšimi željami za Novo leto in v pričakovanju snidenja na petkovi skupščini Vas prisrčno pozdravljamo.

Upravni odbor SiNAPSE


SiNAPSA 2003-2008 ... Zasnova in oblikovanje Grega Repovš ... Pripravljeno na Mac OS X ... Nekatere pravice pridržane