Arhiv objav 2009

Novica | 3. 12. 2009

Projekt H.M.

Drugega decembra 2009 je v negovalnem domu v kraju Windsor Locks v Connecticuttu preminil Henry G. Molaison, svetovni znanstveni znanosti sicer znan kot pacient H.M. H.M. je najverjetneje zaradi pretresa možganov v mladosti trpel za hudo epilepsijo, katere izvor so locirali bilateralno v medialnem temporalem režnju. Leta 1953, ko je bil star 27 let, so se odločili za operacijo možganov v kateri so odstranili medialni del temporalnega režnja skupaj z dvema tretjinama hipokampusa, parahipokampusom in amigdalo. Operacija je ozdravila epileptične napade, njena nepričakovana posledica pa je bila huda anterogradna amnezija. Od operacije dalje je bil H.M. nesposoben ustvarjati nove dolgoročne spomine, medtem ko sta ostala kratkoročni in proceduralni spomin neoškodovana. Podrobne študije njegove oškodovanosti pod vodstvom Brende Milner so vodile do številnih ključnih spoznanj o delovanju dolgoročnega spomina.

Identiteta H.M. je bila razkrita ob njegovi smrti, kot tudi njegova odločitev, da svoje možgane podari znanosti. Na podlagi finančne pomoči Dana fundacije ter ameriške Nacionalne znanstvene fundacije so možgane H.M. prenesli na Kalifornijsko univerzo v San Diegu, kjer so jih shladili na -40 stopinj, ravno te dni, pa jih iz celega kosa režejo na rezine debelosti 70 mikronov. Rezine pred vsakim rezom najprej poslikajo nato pa kriogensko shranijo. Zajete in obdelane rezine, skupaj z MRI in DTI slikami bodo predstavljale izjemno bogate podatke za podrobne anatomske študije poškodovanih možganov.

Postopek lahko v živo na spletnih straneh [Projekta HM](http://thebrainobservatory.ucsd.edu/hm_live.php).

Dogodek | 26. 9. 2009

Še dva tedna do začetka 3. SiNAPSINE nevroznanstvene konference

V soboto 26.9. se začne 3. bienalna SiNAPSINA nevroznanstvena konferenca z zanimivimi spremljevalnimi dogodki: predavanjem profesorja Milana R. Dimitrijevića, posvečenim spominu na profesorja Andreja O. Župančiča, interdisciplinarnem posvetu o zavesti in delavnico o spominu. Ves program se bo odvijal na Medicinski fakulteti UL, Korytkova 2, Ljubljana.

Registracija za udeležbo na dogodkih prvega dne ni potrebna, saj je sobotni program odprt za najširšo zainteresirano javnost. Za ostale dni pa se lahko registrirate prek spleta, ali pa na samem prizorišču. Za člane SiNAPSE velja nižja kotizacija za udeležbo na celotni konferenci tudi ob pozni prijavi, za slovenske študente s potrdilom o statusu pa kotizacije ni.

Vabljeni!

Dogodek | 3. 9. 2009

Mapping non-motor function in the STN with deep brain stimulation

V četrtek 3. septembra bomo v sodelovanju z Nevrološko kliniko v Ljubljani gostili Tamaro Hershey iz Washington Univerze v Saint Louisu s predavanjem "Mapping non-motor function in the STN with deep brain stimulation". Predavanje bo potekalo v seminarju Nevrološke klinike s pričetkom ob 12:15. Pripet je kratek povzetek in predstavitev predavateljice.

Prisrčno vabljeni!

priponka: Vabilo 3.9.2009.pdf

Dogodek | 2. 11. 2009

Stem Cell School in Regenerative Medicine

Novembra 2009 bo v Pragi potekala sedma mednarodna šola o izvornih celicah z naslovom “Stem cells, biomaterials and nanotechnologies in regenerative medicine”. Več informacij najdete na www.biomed.cas.cz/iem/regmed/. Rok za prijavo je 7. september 2009.

Obvestilo | 29. 6. 2009

Rok za oddajo povzetkov za Sinapsino nevroznanstveno konferenco 2009 je 15.7.!

Vabimo Vas, da se udeležite 3. SiNAPSINE nevroznanstvene konference (SNC’09), mednarodnega dogodka, namenjenega predstavitvi in vzpostavljanju sodelovanja nevroznanstvenikov v Sloveniji in tujini. Večina programa se bo odvijala na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, Korytkova 2, 1000 Ljubljana, od 26. do 29. septembra, 2009. Konferenco - z izborom odličnih predavanj domačih in tujih znanstvenikov - bodo tokrat spremljali zanimivi dogodki: izobraževalna delavnica o spominu, posvet o zavesti in prvo predavanje posvečeno spominu na akademika Andreja O. Župančiča, doajena slovenske nevroznanosti in prvega častnega člana SiNAPSE.

Če želite aktivno sodelovati na SNC'09, pošljite svoj povzetek do 15. julija in se nam pridružite na zanimivem znanstvenem in izobraževalnem dogodku septembra v Ljubljani. Rok za zgodnjo registracijo se izteče 1.9.!

Slovenski študenti, ki ob registraciji predložijo veljavno uradno potrdilo o študentskem statusu, bodo oproščeni plačila kotizacije. Registracija v tem primeru ne bo krila dnevnih kosil in družabnega večera, ki pa jih je možno plačati posebej.

Podrobne informacije, obrazec za oddajo povzetka in obrazec za registracijo na konferenci in delavnici najdete na spletni strani konference.

Vabimo Vas, da informativni plakat v priponki natisnete in obesite na oglasno desko Vaše raziskovalne / izobraževalne ustanove ter da vabilo posredujete vašim kolegom, ki bi jih SNC'09 s pridruženimi dogodki utegnila zanimati.

priponka: SNC'09 vabilo.pdf

Dogodek | 16. 6. 2009

Predavanje prof. dr. Andersa Bjorklunda - sprememba ure: 14:30!

Prof. Giampiero Leanza iz Univerze v Trstu vabi na zanimivo predavanje o zdravljenju Parkinsonove bolezni z izvornimi celicami. Predaval bo starosta nevrotransplantacije, prof. dr. Anders Bjorklund iz Univerze v Lundu, Švedska.

Predavanje bo 16.6. ob 14:30 v predavalnici Univerzitetne bolnišnice Cattinara v Trstu.

Vabljeni!

Obvestilo | 18. 5. 2009

Podaljšan rok za prijave na septembersko poletno šolo o sinapsi: do 5.6.2009!

IBRO ter Fundacija Darguta in Milene Kemali (DMKF) skupaj organizirata "Prvo Kemali-IBRO sredozemsko šolo nevroznanosti" v Mednarodnem laboratoriju morske postaje v Neaplju ("Stazione Zoologica Anton Dohrn"). Šola bo potekala med 21. in 30. septembrom 2009. Namen pobude za to šolo je spodbujanje mreženja in vzpostavitve dologoročnih povezav med mladimi raziskovalci v Sredozemlju.

Tema šole je sinapsa, podrobnejša napoved vsebine šole in prijavnica pa sta na spletni strani IBRO.

Če vas tematika zanima in ustrezate razpisnim pogojem, vas organizatorji vabijo, da se prijavite! Rok prijave je podaljšan do petka, 5.6.!

Obvestilo | 10. 5. 2009

Priložnost za podoktorsko delo na Portugalskem

*Innate Behavior Group* pri *Instituto Gulbenkian de Ciência (IGC)* v bližini Lisbone na Portugalskem razpisuje mesto za podoktorskega raziskovalca. Skupina združuje vedenjske, genetske, slikovne in elektrofiziološke pristope pri preučevanju nevroznanstvenih osnov vedenja. Skupina išče kreativne in visoko motivirane kandidate sposobne neodvisnega dela z dobrim znanjem molekularne biologije. Predhodne veščine s področja elektrofizioloških ali slikovnih tehnik predstavljajo dodatno prednost. Za več informacij se obrnite na [spletno stran](http://www.igc.gulbenkian.pt/) inštituta. Potencialni kandidati naj svoj CV, krovno pismo in kontakne informacije naslovijo na Maria Luísa Vasconcelos (vasconcelos at igc gulbenkian pt).

priponka: posdocan.doc

Dogodek | 17. 9. 2009

International Symposium on Hepatic Encephalopathy

Catedra Santiago Grisolia, Fundacion Ciudad de las Artes y las Ciencias pripravlja International Symposium on Hepatic Encephalopathy, ki bo potekal od 17. do 19. septembra letos v Valenciji, Španija. Več podatkov lahko dobite na njihovem spletnem [naslovu](http://www.fundacioncac.es/catedrasg). Ogledate pa si lahko tudi pripet program simpozija.

priponka: A4 DOS CARAS.pdf

Dogodek | 1. 5. 2009

Rok za oddajo prijav za PENS poletno šolo o presnovnih plateh nevroloških bolezni je 1.5.!

Organizatorji in PENS (Odbor Programa za evropske nevroznanstvene šole) opozarjajo na bližajoči se rok za oddajo vlog za poletno šolo o presnovnih značilnostih kroničnih nevroloških bolezni, ki je 1.5.2009! Šola bo med 9. in 15.7.2009 v gradu Reisensburg, pri Günzburgu, Nemčija.

Šola je namenjena doktorandom, podoktorjem in specializantom, ki jih zanima presek med področjema nevroznanosti in presnove. Program zajema tako klinične kot temeljno-raziskovalne vsebine na temo nevroloških bolezni, uravnavanja presnove, diagnostičnih in raziskovalnih pristopov k študiju teh bolezni ter možnih prijemališč za terapevtske posege.

Skozi aktivno skupinsko delo med udeleženci ter z učitelji bo poseben poudarek namenjen interdisciplinarnemu sodelovanju, učinkovitim načinom sporočanja in ustvarjalnosti v znanstvenem raziskovanju.

Podrobnosti in elektronsko prijavnico najdete na spletni strani odbora PENS.

Obvestilo | 28. 4. 2009

Usposabljanje za mlade raziskovalce

V sklopu organizacije 8. svetovnega IBRO kongresa, ki bo potekal v Firencah od 14. do 19. julija 2011, je razpisan tudi program usposabljanja za mlade raziskovalce iz držav z omejenimi sredstvi. Program bo izbranim raziskovalcem omogočil enomesečne obiske evropskih laboratorijev z namenom usposabljanja, spoznavanja znastvenikov, laboratorijev in raziskovalnih tehnik na različnih področjih preučevanja možganov. Razpisu lahko sledite na spletnih straneh [konference](http://www.ibro2011.org/site/d_page.asp?IDPagina=10).

Novica | 22. 4. 2009

Vse najboljše, Rita Levi-Montalcini!

SiNAPSA izreka veliki italijanski nevroznanstvenici najtoplejše čestitke ob stotem rojstnem dnevu.

Rita Levi-Montalcini se je rodila 22. aprila 1909 v Torinu v Italiji. Prav v domačem mestu se je njena izjemna znanstvena pot začela: z laboratorijem v domači spalnici, ki ga je postavila med drugo svetovno vojno.

Po vojni je delala na University of Washington v St Louisu v ZDA, kjer je postala profesorica.

Njeno odkritje živčnega rastnega faktorja (NGF) je bilo osnova za razumevanje razvoja zarodka in odprlo nove pristope k nevroprotekciji. Leta 1986 je s sodelavcem Stanleyem Cohenom prejela Nobelovo nagrado na področju fiziologije in medicine.

Rita Levi-Montalcini je tudi soustanoviteljica Evropske zveze za možgane DANA, s katero SiNAPSA že šest let zapored organizira Teden možganov.

V imenu SiNAPSE še enkrat, vse najboljše.

Dogodek | 26. 3. 2009

Merjenje jezika v možganih

Univerza v Novi Gorici vabi na javno predavanje prof. dr. Douglasa Saddyja, vodja Centra za integrativno nevroznanost in nevrodinamiko Univerze v Readingu, Veliki Britaniji, z naslovom Merjenje jezika v možganih (Measuring Language in the Brain).

Predavanje bo potekalo v okviru cikla "Znanstveni večeri" 26.3.2009 ob 19:00 na dvorcu Zemono pri Vipavi. Sledil bo pogovor s predavateljem, ki ga bo moderiral dr. Artur Stepanov, izredni profesor jezikoslovja na Univerzi v Novi Gorici.

Znanstveni večer bo namenjen pregledu najnovejših poskusov merjenja možganske aktivnosti, povezane s procesiranjem jezika. Podan bo natančnejši pregled trenutne dobre prakse v nevrolingvističnih raziskavah ter uporabe jezika kot načina za preizkušanje metod, analitičnih postopkov in tehnologij v nevrologiji ter širjenje mej njihovih zmogljivosti. Obenem bo poskusil odgovoriti na tri osnovna vprašanja:

* kje - kateri deli možganov so povezani z rabo jezika

* kdaj - kakšen je časovni potek jezikovnega procesiranja

* kako - kateri mehanizmi podpirajo procesiranje jezika

Znanstveni večer bo potekal v angleščini. Vljudno vabljeni!

Dogodek | 20. 3. 2009

20. marec 2009: Svetovni dan spanja

Današnji dan je Svetovno združenje za medicino spanja proglasilo za svetovni dan spanja. Letos ga zaradi vpliva spanja in spočitosti na udeležbo v prometu oglašujejo s sloganom: Vozi pozorno - pripelji varno!

Privoščite svojim možganom in preostalemu telesu prepotreben počitek in lepo peljite skozi dan!

Novica | 20. 3. 2009

Program sklepnega dne Tedna možganov 2009

Danes zaključujemo uradni program letošnjega Tedna možganov. V duhu rdeče niti tokratnega programa se bodo predstavitve vrtele okoli glasbe in možganov. Program bo odprla Možganoteka s prikazom Veronikinega dvojnega življenja v Kinoteki ob 13h, film pa bo ob 14:40 pospremil kratek pogovor z Vidom Voduškom. Ob 16h se selimo v atrij ZRC SAZU na Novem trgu 2, kjer bomo z Zvezdanom Pirtoškom spoznavali Glasbo v možganih, med Dionizom in Šebalinom, ob 17h nas bo Zoran Škrinjar seznanil z razvojem glasbenega izobraževanja in delovanjem slepih in slabovidnih glasbenikov v Sloveniji, ob 18h bo Norbert Jaušovec razkrival Skrivnost Mozartovega učinka, ob 18:30 pa bo Katarina Habe ponudila širši pregled raziskovalnih spoznanj iz slovstva na temo Učinki glasbe na možgane. Program se bo nato znova preselil v Kinoteko, kjer bo pred ogledom filma Amadeus ob 20h Zvezdan Pirtošek podal kratek Izvid kognitivnega nevrofizologa za W. A. Mozarta. Vstop na vse omenjene prireditve je prost in nanje ste prisrčno vabljeni!

Če ste z nami spoznavali možgane v iztekajočem se tednu, se vam za sodelovanje in vaš prispevek k dogajanju iskreno zahvaljujemo. Skupaj z vsemi tistimi, ki se doslej še niso opogumili, vas vabimo, da se nam pridružite in s svojimi zamislimi in prispevki sooblikujete naslednji Teden možganov, ki bo med 15. in 21.3.2010.

Dogodek | 21. 8. 2009

Poletna delavnica o nevroznanosti odločanja

University of Michingan, Ross School of Business in INSEAD bosta gostila poletno delavnico z naslovom "Decision Neuroscience: How Neuroscience can Inform Behavioral Decision Making Research - Overview, Methods & Applications". Delavnico organizirajo Jim Bettman, Joe Kable, Hilke Plassmann and Carolyn Yoon ter bo potekala v Ann Arbor, Michigan of 21 do 23 Avgusta letos.

Namen delavnice je podiplomskim študentom, ki jih zanima nevroznanost in odločanje s posebnim poudarkom na trženju in vedenju potrošnikov podati uvod v področje nevroznanosti odločanja / nevroekonomike. Delavnico bodo sestavljala predavanja in predstavitve vrhunskih raziskovalcev s področji povezanimi z nevroznanostjo odločanja. Podajala bo odlično priložnost za navezovanje stikov ter diskusije med učitelji in študenti.

Rok za prijave je 23. februar 2009.

Za podrobnejše informacije poglejte na http://www.bus.umich.edu/Conferences/DecisionNeuroscience.

Obvestilo | 27. 1. 2009

SiNAPSA opozarja na današnji dan in na prihajajoče dogodke

Danes, 27. januarja, bi akademik profesor Andrej O. Župančič, ki je umrl 3. decembra 2007, dopolnil 93 let. Na vrtu Inštituta za patološko fiziologijo Medicinske fakultete, ki ga je zgradil in dolga leta tudi vodil, se v današnjem dežju kopa ponosno drevo - oreh, ki ga je Andrej kot majhno sadiko dobil od sodelavcev inštituta ob svojem 80. rojstnem dnevu, in ga zasadil s svojimi rokami.

V letošnjem letu bo spominu na profesor Župančiča, ki je bil prvi častni član SiNAPSE, posvečen poseben dogodek: Inštitut za patološko fiziologijo in Medicinska fakulteta v sodelovanju s SiNAPSO organizirata spominsko predavanje, ki ga bo imel profesor Milan R. Dimitrijević v okviru SiNAPSINE jesenske nevroznanstvene konference (SNC09).

Tudi zaradi tega prvega spominskega predavanja posvečenega spominu na starosto slovenske nevroznanosti upamo, da se nam boste pridružili na SNC09, ki bo med 26. in 29. septembrom 2009. Program SNC09 bo ponovno predstavil znanstveno-raziskovalne dosežke slovenskih in tujih raziskovalcev na več področjih, od bazične nevrobiologije, kognitivne nevroznanosti, razvojne ter odrasle nevrologije in psihiatrije. Vključeval bo predavanja vrhunskih tujih in domačih znanstvenikov, posvet o zavesti, odprt za širšo zainteresirano javnost, in izobraževalno delavnico o spominu. Oddaja povzetkov za aktivno udeležbo na SNC09 bo v kratkem mogoča na spletnih straneh SNC09.

Vabljeni!

Novica | 19. 1. 2009

Kongres Poljskega društva za nevroznanost - razpis štipendij

Med 9. in 12. septembrom, le 14 dni pred SiNAPSINO Nevroznanstveno konferenco 2009 (SNC09), bo v Varšavi potekal kongres Poljskega društva za nevroznanost. FENS, ki je podprl ta kongres, je omogočil tudi 60 štipendij za aktivno udeležbo mladih znanstvenikov. Če vas priložnost zanima in ste potencialno upravičeni do štipendije, si oglejte podrobnosti in oddajte vlogo. Rok za oddajo je 15. februar 2009.

Sicer pa se bo ob koncu januarja odprl spletni portal za oddajo povzetkov za septembrsko SiNAPSINO nevroznanstveno konferenco. Že sedaj vas vabimo, da pripravite prispevek za oddajo!


SiNAPSA 2003-2008 ... Zasnova in oblikovanje Grega Repovš ... Pripravljeno na Mac OS X ... Nekatere pravice pridržane