Teden možganov 2007

SiNAPSA, 12. 3. 2007

Teden možganov 2007 se je pričel. Tudi tokrat smo pripravili vrsto dogodkov, ki ga bodo napolnili. Znova boste lahko obiskali številna izobraževalna predavanja, delavnice in predstavitve. Osnovnošolci in tokrat tudi srednješolci, ki so se imeli v pripravah na Teden možganov priložnost preizkusiti na natečajih za najboljši likovni izdelek, križanko in pesem, bodo svoja dela lahko našli na teh spletnih straneh, likovni izdelki pa bodo ves teden razstavljeni tudi v Prešernovi dvorani ZRC SAZU, na Novem trgu 4, v Ljubljani. Celotno dogajanje bomo seveda spremljali tudi s poročili in novimi prispevki na spletnih straneh.

Upamo, da se boste z veseljem in zanimanjem pridružili v tistih aktivnostih, ki vas pritegnejo. Če bi se nam radi tudi aktivno pridružili v pripravah na naslednji Teden možganov (v letu 2008), ali že dlje časa pestujete kakšno zamisel, ki bi jo radi delili z organizatorji, vas že sedaj vabimo, da nam pišete na naslov: sinapsa@email.si.


V okviru letošnjega Tedna možganov so med 12. in 17. marcem 2007 pod okriljem Slovenskega društva za nevroznanost (SiNAPSA), Družbenomedicinskega inštituta ZRC SAZU, Nacionalnega združenja za kakovost življenja (OZARA) in Slovenske kinoteke v Ljubljani potekale različne prireditve.

V tem tednu se v svetu vsako leto odvija širša akcija osveščanja javnosti o dosežkih in pomenu nevroznanstvenih raziskav – “Teden možganov 2007” (v izvirniku “Brain Awareness Week 2007”) – v kateri sodeluje že več kot 60 držav in 1875 organizacij. Dejavnosti v tednu možganov izvajajo posamezniki ali skupine strokovnjakov, njihovi smotri pa so izobraževalni, znanstveno-raziskovalni in organizacijski, s temeljnim ciljem osveščanja javnosti o koristih in obetih nevroznanstvenega raziskovanja za posameznika in družbo.

V Sloveniji se je letos odvijal pester program aktivnosti na več lokacijah, z namenom predstavitve živčevja, njegovega delovanja v normalnih in bolezenskih razmerah ter predstavitve nevroznanstvenega raziskovalnega dela na vseh področjih znanosti, ki se ukvarjajo z živčevjem, od nevrobiologije do psihologije. Predstavljena so bila novejša spoznanja, dosežki in novi izzivi na področjih bolezni in okvar živčevja. Ob spoznavanju delovanja in bolezni živčevja ter možnostih zdravljenja in preventive teh bolezni, želimo nevroznanstveniki popularizirati svojo stroko in navdušiti mlajšo javnost za morebitno poklicno pot na teh področjih v okviru različnih programov:

  • Omožganjena Ljubljana
  • Teden možganov na kolesih
  • Spletni kotiček Razgibajmo možgane
  • Nevroznanstveni kinovečeri v Slovenski kinoteki v Ljubljani: Možgani, producenti naše stvarnosti

Aktivnosti, ki so se odvijale v sklopu Tedna možganov, so zasnovane poljudno in namenjene širokemu krogu publike (šolarji, dijaki, študenti, starejši, idr.). Predavalnica Inštituta RS za rehabilitacijo v Ljubljani omogoča tudi dostop z invalidskimi vozički.

Vstop na vse prireditve Tedna možganov je bil brezplačen!

Pripenjamo še program v obliki plakata, ki si ga lahko pretočite in natisnete: Program TM 2007


© SiNAPSA 2003-2012