Teden Možganov 2012:
Komunikacija v možganih, možgani v komunikaciji

SiNAPSA, 13. 3. 2012

Kot že osem let poprej, bo tudi letos tretji teden v mesecu marcu rezerviran za Teden možganov! Teden možganov je mednarodna prireditev, namenjena približevanju nevroznanstvenih spoznanj širši javnosti. Kaj se dogaja z našimi možgani, ko poslušamo glasbo. Katera možganska področja so najbolj aktivna, ko doživljamo ljubezen, srečo in veselje? Je mogoče možgane po poškodbi rehabilitirati in ali lahko sposobnost zdravih možganov z možganskim treningom dvignemo na višjo raven? Takšna in podobna vprašanja so naslavljali strokovnjaki s področja nevroznanosti v preteklih letih.

Na prihajajočem Tednu možganov pa si bomo zastavljali vprašanja, ki se nanašajo na odnos med možgani in komunikacijo. Kako poteka komunikacija znotraj možganov? Kako se sporazumevajo med seboj živčne celice in kako različni predeli možganov? In kaj se zgodi, ko je ta komunikacija onemogočena oziroma kakorkoli spremenjena? Kaj pa se dogaja v naših možganih, ko smo v komunikaciji z drugo osebo, oziroma ko komunicira več oseb med seboj? Je verbalna komunikacija posledica istega procesa v možganih kot neverbalna komunikacija? Zakaj pride do različnih motenj komunikacije? Se možgani bolnikov z motnjami komunikacije različni od zdravih posameznikov? In če gremo še malo dlje. Kakšna je komunikacija znotraj znanosti in kakšna med različnimi znanostmi? Ali novodobni interdisciplinarni pristopi, ki so našli svoje pomembno mesto tudi v nevroznanosti, komunikacijo pospešujejo ali otežujejo? Kaj so prednosti in kaj slabosti takšnih pristopov? Na vsa ta in še mnoga druga vprašanja bodo odgovarjali priznani slovenski nevroznanstveniki.

Letošnji Teden možganov bo potekal kot običajno tako v prestolnici kot tudi v številnih drugih slovenskih krajih. Glavnina dogodkov v Ljubljani bo potekala v prostorih Atrija Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU. V ponedeljek bo na sporedu otvoritev Tedna možganov, ki ji bodo sledila tematska predavanja z diskusijo. Torek bo namenjen izobraževalnim delavnicah za mlajše (dopoldne) in starejše (popoldne), sreda pa predstavitvi nekaterih »najbolj vročih tem v nevroznanosti leta 2011«. Četrtkove vsebine bodo obarvane klinično, sledil pa jim bo simpozij na temo komunikacije med bolnikom in zdravnikom. V petek bo na sporedu tradicionalna okrogla miza, Teden možganov pa bomo sklenili z umetniškimi in izkustvenimi delavnicami za vse generacije. Dogajanja v prostorih Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti bodo tudi letos prepletena s projekcijami tematskih filmov ter strokovnimi komentarji v Slovenski kinoteki. Dnevno bosta na sporedu dve projekciji, zgodnjepopoldanska ob 13. ter večerna ob 18. uri.

Kot smo že omenili, tretji teden meseca marca ne bodo mirovali tudi v drugih krajih širom Slovenije. Manjše organizacijske ekipe tako že pridno snujejo program za Teden možganov v Mariboru, Novem mestu, Kopru, Grosupljem, Novi Gorici in Radovljici.

Za konec velja omeniti še en spremljevalni dogodek Tedna možganov, to je Mala šola nevroznanosti, ki jo organizira Laboratorij za kognitivno nevroznanost (Klinični oddelek za bolezni živčevja Nevrološke klinike UKC Ljubljana). Dogodek bo potekal v prostorih Nevrološke klinike. Mala šola nevroznanosti je namenjena vsem tistim, ki jih zanima kaj več o tem, kaj nevroznanost je, kaj nam lahko pove o možganih in kako se tovrstne raziskave izvajajo.


Tedna možganov nikakor ne bi mogli izvesti brez sodelovanja številnih organizacij in posameznikov, med njimi so Slovenski svet za možgane, Znanstveno raziskovalni center SAZU in Slovenska kinoteka, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani, Klinični oddelek za bolezni živčevja UKC Ljubljana, Zveza evropskih nevroznanstvenih organizacij (FENS), Evropska podružnica Dana zveze za možgane (EDAB). Če bi radi tudi sami prispevali k izvedbi programa bodisi vsebinsko ali s finančno podporo, vas vabimo, da nam pišete na naslov [email protected].


Program Tedna možganov v zgibanki


© SiNAPSA 2003-2012