Komunikacija v možganih, možgani v komunikaciji

Murska Sobota, 16. 3. 2012

Pokrajinska knjižnica Murska Sobota

17.00 - 18.00 EPILEPSIJA, pot do diagnoze in kaj ima pri tem opraviti komunikacija, Mag. Bogdan Lorber, dr. med

Epilepsija je nenavadna bolezen. Bolniki navadno izgledajo večino časa zdravi, znake bolezni imajo le takrat, ko imajo napad. 50% svojih napadov, ki se zgodijo podnevi in 80% tistih, ki se zgodijo v spanju, se bolniki niti ne spomnijo. In vendar diagnozo epilepsije postavimo predvsem po opisu dogodkov, ki bi lahko bili epileptični napadi. Zdravnik napadov običajno med pregledom ne vidi, zanaša se na bolnikov opis in na pripovedovanje očividcev, ti pa so med napadom ne opazujejo vsega tistega, kar bi pomagalo pri diagnozi.

Ni preiskave, ki bi zanesljivo ob vsakem času pokazala, da ima preiskovanec epilepsijo. Komunikacija med zdravnikom in bolnikom in očividci je najpomembnejše orodje za postavitev diagnoze epilepsije. Bolj ko zdravnik ve kaj in kako naj vpraša in bolj ko bolnik in ljudje v njegovi okolici vedo kaj opazovati in kako opisati, tem bolj uspešna je.

Namen predavanja bo predstaviti najpogostejše vrste epileptičnih napadov in epilepsij, diagnostične postopke in različne vrste zdravljenja.

Mag. Bogdan Lorber, dr. med., je specialist nevrolog in vodja dejavnosti za epilepsijo odraslih na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana.


18.00 - 19.00 Epilepsija in ženske, Dominika Novak, dr. med., specializantka nevrologije

Epilepsija se pojavlja vse od kar obstajamo ljudje. Epilepsija je pri ženskah enako pogosta kot pri moških. Ocenjujejo, da je na svetu okoli 25.000.000 žensk z epilepsijo. Ženske se od moških razlikujemo po izrazitejšem nihanju hormonskega stanja, ko se ravni hormonov v telesu spreminjajo, kar se dogaja med menstrualnim ciklom, jemanjem kontracepcijskih tabletk, med nosečnostjo, dojenjem, porodom, menopavzo,… Vse te spremembe nedvomno vplivajo na pojavljanje, pogostnost, jakost in številčnost epileptičnih napadov.

Vpliv epileptičnih napadov in protiepileptičnih zdravil na nosečnost in materinstvo sta deležni posebne skrbi strokovnjakov.

Predavateljica bo skušala v svojem predavanju osvetliti, kaj se dogaja v telesu ženske z epilepsijo in odgovoriti na različna vprašanja, ki se ob tem porajajo.

Dominika Novak, dr. med., je specializantka nevrologije in podiplomska študentka Biomedicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Še posebej jo zanima področje epilepsij, na katerem deluje klinično in raziskovalno.


© SiNAPSA 2003-2012