Komunikacija v možganih, možgani v komunikaciji

Ljubljana, 13. 3. 2012

ZRC SAZU, dvorana zemljepisnega muzeja, Gosposka ulica 16

10.00 - 12.30 Od živčnih celic do ljudi: brez sodelovanja ni življenja, izobraževalne delavnice za šolske otroke

V vsakdanjem življenju smo ljudje soočeni s kopico situacij, ki zahtevajo relativno usklajen odziv različnih sistemov v naših možganih. Le ustrezno sodelovanje med različnimi tipi nevronov nam omogoča ustrezno znajdenje in vedenje v okolju. In kako različni tipi nevronov med seboj komunicirajo?

Na to na videz zahtevno vprašanje bomo odgovorili na preprost način, v prijetnem in sproščenem okolju, na torkovih delavnicah, na katerih se bomo igrali, pogovarjali in se tudi nekaj novega naučili.

Število udeležencev delavnice je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava na: tm12@sinapsa.org. Iz prijave naj bo razvidno, da se nanaša na torkove dopoldanske delavnice za otroke.

Prisčno vabljeni!


Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28

13.00 Brodolom (Cast Away)

Chuck (Tom Hanks) je sistemski inženir ali »strokovnjak za učinkovitost« pri multinacionalni korporaciji FedEx. Chuck je utelešenje instantnih povezav, globalne komunikacije. Njegova mantra je tiktakanje ure, njegov credo hitrost, točnost, ekspeditivnost. Ko se na božični večer odpravi na službeno pot, letalo strmoglavi. Chuck, ki po čudežu preživi, se znajde na osamljenem otoku sredi južnega Pacifika, kjer ima časa nenadoma na pretek. Zgodba sodobnega Robinsona Crusoeja skozi klasične motive vzdržljivosti in preživetja prevprašuje vrednote in prioritete človeka v globalnem kapitalizmu zahodne civilizacije.

Projekciji sledi predavanje Mateja Černigoja.


ZRC SAZU, dvorana zemljepisnega muzeja, Gosposka ulica 16

16.00 - 19.00 Moje, tvoje, najino: plesni koraki komunikacije, izkustvene delavnice za odrasle

Kaja Hacin (študentka 3. letnika psihologije): Delavnica uspešnega komuniciranja

Pri delavnici bomo spoznali obliko uspešnega komuniciranja - “jaz sporočila”. Jaz sporočila so sporočila, pri katerih drugi osebi sporočimo svoj pogled na čim bolj prijazen način. Pri tem sprejemamo odgovornost in pokažemo odprtost v komunikaciji. Poleg tega pa se bomo preizkusili v aktivnem poslušanju drug drugega. Z delavnico vas želimo usposobiti za čim boljšo komunikacijo v medosebnih odnosih.

Lea Kristan (absolventka psihologije): Neverbalna komunikacija

V delavnici o neverbalni komunikaciji bomo skozi praktične naloge spoznali pomembnost neverbalnih znakov. Opazovali bomo, s čim in kako komuniciramo tudi neverbalno. Na sproščen in zabaven način bomo poskusili ozavestiti naše geste, mimiko, držo telesa, itd.

dr. Vlasta Zupanc Isoski (univ. dipl. logoped.): Kako prepoznati govorno-jezikovno motnjo?

Pravilno razvit jezik in govor sta predpogoj za primeren razvoj otroka, za njegovo uspešno izobraževanje in profesionalno opredelitev in kasneje za njegovo strokovno napredovanje. Na tem mestu boste informirani o procesu zgodnjega govorno-jezikovnega razvoja, pomenu zgodnjega odkrivanja težav in po potrebi pravočasnega vključevanja otroka v odgovarjajočo obliko terapije.

Delavnice se bodo izvajale v več manjših skupinah. Število udeležencev je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava na: tm12@sinapsa.org. Iz prijave naj bo razvidno, da se nanaša na torkove popoldanske delavnice za odrasle.

Prisčno vabljeni!


Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28

17.00 Praznovanje (Festen)

Oče številčne in dobro situirane družine praznuje 60-letnico in v ta namen na odročnem posestvu organizira praznovanje, na katerega je vabljeno bližnje in daljne sorodstvo. Vse se odvija po pričakovanjih, dokler najstarejši sin v slavnostnem nagovoru ne razgali temačnih družinskih skrivnosti. Prvi projekt danske Dogme 95. Velika nagrada žirije v Cannesu 1998.

Projekciji sledi predavanje Maje Rus Makovec.


© SiNAPSA 2003-2012