Teden možganov 2023: Na koncu jezika (13. - 17. 3. 2023)

SiNAPSA, 10. 3. 2023

Dragi ljubitelji in ljubiteljice nevroznanosti,

Leto je naokoli in z veseljem vas ponovno vabimo na Teden možganov 2023: Na koncu jezika, ki bo potekal med 13. in 17. marcem 2023, na različnih lokacijah po Sloveniji.

Teden bomo začeli z razmišljanjem o jeziku in njegovi vlogi v kulturi ter izvedeli nekaj več o razvoju govora. Iskali bomo povezave med jezikom in spolno identiteto, se poučili o metodah za raziskovanje izgovorjave ter pozornost namenili tudi slovenskemu znakovnemu jeziku. Kako pa se sporazumevamo z računalniki in ali je res dobro otroke že zgodaj učiti večjezičnosti? Spraševali se bomo tudi o različnih zdravstvenih težavah, ki lahko vplivajo na jezik in govor ter se poglobili v tematike transspolnosti, metafor in preklinjanja, motenj govora in spomina. Teden bomo zaključili z okroglo mizo o medicinski hipnozi, njenih načinih delovanja ter omejitvah.

Čez celoten teden bodo predavanja spremljale tudi najrazličnejše delavnice za otroke in odrasle ter komentirani ogledi filmov.

Program in podrobnejši opisi so dostopni na spletni strani tedenmozganov.si, kjer najdete tudi več informacij o prijavah na delavnice.

Vsi dogodki bodo potekali izključno v živo, večina dogodkov se bo odvila v Atriju ZRC SAZU (Novi trg 2, Ljubljana). Vzporedni program s posameznimi dogodki bo potekal tudi v Mariboru, Kopru in v Novem mestu.

Prisrčno vabljeni!

Organizacijska skupina Tedna možganov
SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost

V času tedna možganov bomo obeležili tudi slovenski dan možganov (15.3.) in svetovni dan spanja (17.3.), ki jih bomo posvetili skrbi za zdravje možganov. Vabljeni v atrij ZRC SAZU na Novem trgu 2 v sredo ob 20:15, ko bomo predstavili ugotovitve raziskave slovenskega javnega mnenja 2022/2 o skrbi Slovencev za zdravje lastnih možganov.


© SiNAPSA 2003-2012