Teden možganov 2020: Človek ni otok

SiNAPSA, 16. 3. 2020

Facebook Twitter LinkedIn Videolectures Vimeo YouTube

Odpoved Tedna možganov v tretjem tednu marca

Spoštovani,

zaradi hitrega širjenja koronavirusa SARS-CoV-2 je Ministrstvo za zdravje omejilo organizacijo prireditev v zaprtih prostorih.

Na žalost to pomeni, da letošnjega Tedna možganov v predvidenem terminu (16.–20. marec) ne bomo izvedli, saj bi to predstavljalo preveliko zdravstveno tveganje za obiskovalce, predavatelje in organizatorje. Po svojih najboljših močeh se bomo potrudili, da bomo predviden program v okviru zmožnosti izvedli v kasnejšem terminu. O novem terminu vas bomo pravočasno obvestili.

Najlepša hvala za razumevanje,
organizacijska skupina Tedna možganovČlovek je kot socialno bitje vedno vpet v takšne ali drugačne odnose. Ljudje bivamo v vzajemni povezavi z drugimi – mi vplivamo nanje in oni vplivajo na nas, kar je dinamičen proces na več ravneh. Razvili smo izredno zapleten in prefinjen sistem medsebojne komunikacije. Zmožni smo učenja prek socialnih stikov, vzpostavljanja velikih socialnih sistemov in bivanja v njih, prosocialnega vedenja ter sodelovanja na način, ki je drugačen od drugih vrst. Pri vsem tem sodelujejo številne možganske strukture in omrežja. Na Tednu možganov se bomo spraševali, kako socialni procesi in vedenje vznikajo iz delovanja naših možganov v interakciji z okoljem. Zanimalo nas bo, kako na strukturo in delovanje možganov vplivajo odnosi v zgodnjem otroštvu, bogastvo ali siromašnost naših socialnih stikov in kultura, v kateri živimo. Poglobili se bomo v vprašanja o evolucijskem razvoju socialnih možganov ter razpravljali o psiholoških vidikih odnosov do sebe in drugih. Govorili bomo o težavah v zaznavanju sebe in oblikovanju ter vzdrževanju odnosov, ki se pojavljajo pri različnih motnjah in boleznih, tudi na področju duševnega zdravja. Zanimalo nas bo, kako okoljski in sociokulturni dejavniki vplivajo na odnose ter na kakšen način se oblikuje odnos znotraj in med skupinami, vključno z diskriminacijo, predsodki in stereotipi. Medtem ko imamo na eni strani intimnost, partnerstvo in prijateljstvo, imamo na drugi strani osamljenost in socialno izolacijo – dotaknili se bomo obeh delov spektra odnosov, njunega vpliva na možgane in psihološko blagostanje.

Če želite s pomočjo nevroznanosti odkrivati nove dimenzije odnosov, lepo vabljeni na Teden možganov!

Vstop na vse dogodke v okviru Tedna možganov, ki jih organizira SiNAPSA, je prost.

Avtorica grafične podobe je Urška Božičnik.


SPREMENJENA LOKACIJA PREDAVANJ:
Predavanja bodo potekala na Fakulteti za matematiko in fiziko (Peterlinov Paviljon) na Jadranski ulici 26. Delavnice in nekatere projekcije filmov pa bodo potekale v Atriju ZRC, Novi trg 2. Bodite pozorni, da preverite lokacije ob določenih dnevih!


Glej večji zemljevid


Dogodke skupaj z društvom SiNAPSA pomagajo organizirati naslednji finančni sponzorji: Zveza evropskih nevroznanstvenih društev (Federation of European Neuroscience Societies, (FENS)), Zveza za možgane - DANA Foundation, Vzajemna, ZRC SAZU, Fakulteta za matematiko in fiziko, Synlab – Adrialab d.o.o.

Pri organizaciji nas podpirajo: Zveza prijateljev mladine Moste-Polje, Fivia Cenex, Kinoteka in Zavod za izboljšanje kvalitete življenja Empatiko

K uresničitvi Tedna možganov so prispevali še lokalni organizatorji: …

Vsem organizacijam in posameznikom se lepo zahvaljujemo za sodelovanje.

Vodji projektne skupine Tedna možganov in organizacije sta:
Nastja Tomat
[email protected]
Kristina Kolle
[email protected]


© SiNAPSA 2003-2012