Teden možganov 2017: Krizni novi svet

SiNAPSA, 14. 3. 2017

Facebook Twitter LinkedIn Videolectures Vimeo YouTube

Od 13. do 19. marca 2017

Atrij ZRC, Novi trg 2

Začetek leta 2017 deluje precej distopično; po mnenju medijev nam grozijo migranti, razpad EU, globalno segrevanje, teroristi, tajkuni, strokovnjaki in še cela vrsta podobnih tegob. Družbene krize se zrcalijo v življenjih posameznikov, ki se vsakodnevno spopadamo z novimi skrbmi, anksioznostjo, depresivnostjo in novodobnimi odvistnostmi – od spleta, pornografije, socialnih omrežij, videoigric. Vendar, ali je kriza nujno nekaj slabega?

Kriza predstavlja porušeno ravnovesje, ki opozarja na potrebo po spremembah. Na prvi pogled se zdi samo kot nesreča, a obenem predstavlja priložnost za izboljšanje, rast in razvoj. Skozi evolucijo so krize oblikovale človeško vrsto, skozi zgodovino so krojile našo kulturo, politiko in gospodarstvo, skozi posameznikovo življenje krize oblikujejo njegovo identiteto. So torej krize normalen in nujen del življenja? Je možna prihodnost brez kriz? Bi si to sploh želeli?

Pod naslovom Krizni novi svet prevprašujemo, ali je sodobna situacija nekaj novega, posebnega, apokaliptičnega. Ali je res taka kriza, kot vsi kričijo? Morda z odzivi, kot sta strah in stres, krizo še poglabljamo? Preučili bomo delovanje kriz v naših možganih in skupaj razmišljali, na kakšne načine v osebnih in družbenih krizah prepoznati priložnosti, da se iz njih izvlečemo še boljši, kot smo bili poprej.

Vabimo vas, da tretji teden v marcu znova posvetite možganom – sistemu, ki nam omogoča, da se prožno prilagajamo krizam in spremembam v okolju ter nas s tem ohranja pri življenju.

Vstop na vse dogodke v okviru Tedna možganov, ki jih organizira SiNAPSA, je prost.


Glej večji zemljevid


Dogodke skupaj z društvom SiNAPSA organizirata Slovenska kinoteka in ZRC SAZU.

K uresničitvi Tedna možganov so prispevali: Warehouse Collective, Kota d.o.o., Znanstveno raziskovalno središče Univerze na Primorskem, Inštitut za kineziološke raziskave, Hostel Situla, Vinarstvo Jejčič, Videolectures.net, Knjižnica Velenje, Fakulteta za vede o zdravju, Hiša eksperimentov, Mohorjeva založba, Muzej iluzij, National Geographic Slovenija, National Geographic Junior, Založba Miš, Pustolovski park GEOSS, Založba Modrijan, Otroška akademija, Tehniški muzej Slovenije, Mladinsko gledališče, Mestno gledališče Ljubljansko, Narodna in univerzitetna knjižnica, Trubarjeva hiša literature, Radiotelevizija Slovenija, Slovenski filmski center, Fructal, Megacop, Picerija Foculus.

Za donacijo se zahvaljujemo podjetju Pipistrel d.o.o..

Avtor grafične podobe je Klemen Trupej. Vsem organizacijam in posameznikom se lepo zahvaljujemo za sodelovanje.

Vodji projektne skupine Tedna možganov in organizacije:
Dolores Trol
[email protected]
Hana Hawlina
[email protected]


© SiNAPSA 2003-2012