Komunikacija v možganih, možgani v komunikaciji

Celje, 15. 3. 2012

Zaspani možgani

Mladinski center Celje, Mariborska cesta 2, 3000 Celje

Približno tretjino življenja prespimo, pa če nam je všeč ali ne. Spanec potrebujemo ravno tako kot hrano in pijačo, da lahko v vsakdanjem življenju normalno funkcioniramo. O pravilnem prehranjevanju slišimo veliko, precej manj pa o pravilnih spalnih navadah (t. i. higieni spanja) ter spanju nasploh. Bojan Rojc in Vita Štukovnik bosta vsak iz svojega vidika spregovorila o spanju. Bojan Rojc, zdravnik in specializant nevrologije, bo govoril o fizioloških osnovah spanja, psihologinja dr. Vita Štukovnik pa o nespečnosti.

17.00 - 18.00 Bojan Rojc: Fiziologija spanja

V zadnjih desetletjih je postalo jasno, da je spanje izjemnega pomena za zdravje posameznika. Če želimo vedeti, kaj je dober spanec, je potrebno najprej spoznati kako spimo. Predavanje je namenjeno predstavitvi osnovnih mehanizmov nadzora spanja. Spoznali bomo tudi osnovne principe t.i. higiene spanja. Poizkušali se bomo približati tudi odgovoru na vprašanje: zakaj spimo in zakaj sanjamo.

18.00 - 19.00 Vita Štukovnik: Nespečnost: zakaj in kako se spoprijeti

Nespečnost je ena najpogostejših motenj spanja pri odrasli populaciji. Približno tretjina ljudi poroča o vsaj enem simptomu nespečnosti, 10 % pa jih izpolnjuje kriterije za klinično diagnozo nespečnosti. Gre za resno motnjo, ki je povezana z znižano kvaliteto življenja posameznika in povečanim tveganjem za nastop različnih telesnih ali psihiatričnih bolezni. Danes obstajajo različni načini zdravljenja nespečnosti. Na predavanju bomo spregovorili, kako si lahko sami ali s pomočjo psihologa pomagamo, da nespečnost obvladamo, naše spanje pa postane čim bolj učinkovito.


© SiNAPSA 2003-2012