Trening možganov

Ljubljana, 14. 3. 2011

Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

17:00 Možganski trening

Nature Video Možganski trening: Ali deluje?

Predstavitev kratkega prispevka Nature Video o rezultatih odmevne študije o učinkovitosti možganskega treninga, izvedene na pobudo oddaje Bang goes the theory britanske medijske hiše BBC.

Grega Repovš Možganski trening: Miti, legende in stvarnost

Možganski trening tržijo številne spletne strani, o njem piše vsakodnevno časopisje in znanstvene revije. Vprašanje, kako izboljšati zdravje in delovanje možganov ter izrabiti vsaj delček mitičnih 90% neizkoriščenih zmogljivosti možganov, vzbuja upe in domišljijo mnogih. Namen predavanja je nasloviti nekatera prepričanja in vprašanja o treningu možganov ter predstaviti znanstvena spoznanja, ki omogočajo presojo možnosti izboljšanja delovanja naših umskih procesov s pomočjo miselnega treninga.

Maja Bresjanac Plastični možgani

Človekova sposobnost učenja in prilagajanja spremenljivemu okolju je izraz izjemne plastičnosti živčevja, snovne podstati teh sposobnosti. Plastičnost živčevja je fiziološki temelj za pozitivne učinke možganskega treninga, ključna lastnost tega sistema in ne zgolj izraz njegovega odziva na bolezen ali okvaro. Kadar pride do okvar, se v plastičnih spremembah živčevja skrivajo tako možnosti za njegovo okrevanje in obnovo funkcije, kot tudi za poslabšanje in večjo prizadetost. Namen predavanja je ponuditi nekaj ilustrativnih primerov plastičnih odzivov živčevja v zdravju in bolezni.

Samo Ribarič Vpliv gibanja na kognicijo

Zdrav duh v zdravem telesu je rek, ki so nam ga podarili stari starši. V predavanju bomo naslovili vprašanje, kako gibanje vpliva na delovanje možganov in miselne sposobnosti ter poskusili odgovoriti na vprašanje kakšna aktivnost nam pomaga vzdrževati zdrave možgane tudi v pozno starost.


Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 38

22.00 Govori z njo

Film bo s predavanjem pospremil nevrolog dr. Blaž Koritnik.

Plesna predstava Pine Bausch. Med gledalci skupaj sedita dva moška, tujca: prvi joče, drugi je skoraj bolj kot nad predstavo ganjen nad reakcijo svojega soseda. Njuni zgodbi se kmalu prepleteta. Mladi medicinski asistent Benigno že več mesecev skrbi za plesalko Alicio, ki je po nesreči padla v komo. Mladenič se zaljubi v negibno dekle in ji pripoveduje svoje dnevne doživljaje. Potem sreča svojega soseda iz gledališča, Marca, čigar dekle Lydia je po nesreči na bikoborbi prav tako padla v komo.


© SiNAPSA 2003-2012