Trening možganov

Ljubljana, 15. 3. 2011

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 38

13:00 Forresterjevo razkritje, projekcija filma s spremljajočim predavanjem

Film bo s predavanjem pospremil psiholog Simon Brezovar.

»J.D. Salinger je leta 1951 objavil roman Lovec v rži, s katerim je obsedel in uročil generacijo. Njegov junak, Holden Caulfield, je bil pač pojem nonkonformista, ki odraslim ne bi zaupal niti svojega imena. Postal je kult. Tudi Lovec v rži, ‘veliki roman 20. stoletja’, je postal kult. In ja, tudi Salinger je postal kult, toda kmalu zatem se je umaknil iz javnosti, tako rekoč izpisal. Zabarikadiral se je v svoj novoangleški bunker in ni se več prikazal. Nobenih nastopov, nobenih turnej, nobenih intervjujev, nobenih fotk, nobenih žurov. Izginil je. In postal misterij. Nekateri so mislili, da je mrtev, nekateri pa, da je nor. Slovel je le še po svoji odsotnosti. In iz svoje odsotnosti je naredil spektakel. Zdaj ga skuša najti Gus van Sant, jasno, pod drugim imenom. Specifično, Forresterjevo razkritje dramatizira ameriško iskanje Salingerja, ameriško romanco s Salingerjem – in Salingerjevo antiromanco z Ameriko.« Marcel Štefančič, jr.


Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

9:00 Kako se možgani učijo

Poučne delavnice o delovanju živčevja za šolske otroke. Število udeležencev delavnice je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava na: tm11@sinapsa.org

“Trening možganov” lahko pomeni marsikaj, med drugim tudi vse različne oblike učenja, po poti katerih usvajamo nova znanja, veščine in spretnosti. Na torkovi delavnici bomo skupaj razmišljali o tem, kaj vse lahko naučimo svoje možgane, kakšne oblike učenja poznamo in kaj pravzaprav učenje pomeni za naše možgane in njihovo delovanje. Pa brez skrbi: učili se ne bomo zgodovine ali matematike! Svoje možganske gube bomo razgibavali kot pravi raziskovalci pustolovci: s pomočjo nenavadne in zapletene naprave, ki pa naj za zdaj ostane skrivnost!

Se vidimo kmalu!


Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 38

20.00 Matrica, projekcija filma s spremljajočim predavanjem

Film bo s predavanjem pospremil dr. Aleš Belič

Računalniški programer Neo se dokoplje do strašnega spoznanja, da je njegov obstoj na Zemlji zgolj kompleksna simulacija resničnosti, matrica, ki jo je ustvarila zlobna umetna inteligenca, da bi zasužnjila resnično Zemljo. V resnici je vsa svetovna populacija zamrznjena v umetnih maternicah, ki iz mesa in krvi srkajo življenjsko energijo, iz katere se potem napajajo zlobni stroji in lažna skupna zavest obstoja. Neo se osvobodi vampirske popkovine in pridruži osvobodilnemu boju peščice upornikov, ki želijo ponovno ustoličiti človeka.


© SiNAPSA 2003-2012