Teden možganov 2016: Spektri nor(maln)osti

Ljubljana, 15. 3. 2016

Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15

SiNAPSINA delavnica za otroke

10:00–13:00 Kdo je tu NORmalen?
Število udeležencev: 30

Vsake oči imajo svojega »malarja« in vsaka normalnost ima svojo normo.

Norm je veliko. Kaj to pomeni za normalnost?

Nekateri so mnenja, da je normalno to, kar je povprečno, pogosto. Potem moramo reči, da je Peter Prevc nenormalen, ker so njegovi skoki daljši od povprečja.

Drugi so mnenja, da je normalnost enaka prilagojenosti družbi. Potem moramo reči, da so vsi protestniki nenormalni, ker ne plavajo v smeri toka družbe. Ali sodimo prav?

Zmeda. Do kod sega normalnost in kje se začne drugačnost, nenormalnost? Ali je ločnica spremenljiva v času? Ali ločimo normalne in nenormalne možgane? Ali je sploh smiselno uporabljati izraz »normalen«? Ali je nenormalen vsak, ki drugače razmišlja?

Smo vsi pač malo čudni?

Tem in podobnim vprašanjem se bomo posvetili na letošnji delavnici, kjer bomo preko atraktivnih predavanj in iger spoznavali pojmovanja normalnosti, s poudarkom na psihopatologiji. Delavnice bodo potekale v torek, 15. marca 2016, med 10. in 13. uro v prostorih Mestnega muzeja Ljubljana (Gosposka 15). Namenjene so otrokom od prvega do devetega razreda osnovne šole. Posamezna šola lahko prijavi po dva učenca iz vsake triade. Število je omejeno na 30 otrok. Prijave sprejemamo na naslov: [email protected] do 6. marca 2016 oziroma do zapolnitve prostih mest. Na ta elektronski naslov se lahko obrnete tudi za kakršna koli dodatna vprašanja. Na delavnicah je zaželeno spremstvo vsaj enega učitelja na posamezno šolo.


Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28

13:00 Dogville
Lars von Trier, 2003, 178 min

Dogville je samotno naselje, kamor se kot begunka s svojimi skrivnostmi zateče glavna junakinja Grace (Nicole Kidman). V zameno, za zatočišče meščanom obljubi fizično pomoč pri delu.
Ponuditi palec in zgrabiti roko? V odkrivanju lažne dobrohotnosti in volčje narave prebivalcev mesto brez sten postaja vse bolj utesnjujoče. Bo Grace ogrozilo vsako dejanje, ki se ne podreja mestu Dogville - bo volk premagal človeka?

Po projekciji bo dr. Matej Černigoj vodil diskusijo na temo norosti in normalnosti v odnosu do osebne svobode in odgovornosti.


Atrij ZRC, Novi trg 2

SiNAPSINA delavnica za odrasle

16.00–18.00 So moški iz Marsa in ženske iz Venere?
Izvajalke: Kristina Kolle, Mikela Leon, Sabina Skubic, Liza Žerdin
Število udeležencev: 20 (10 žensk, 10 moških)
Prosta mesta za so že zapolnjena.

Vemo, da so možgani vsakega izmed nas drugačni, unikatni. Razmišljamo, čutimo, govorimo drugače, drugače se tudi spoprijemamo z izzivi v vsakdanjem življenju. In verjetno ste kdaj opazili, da so te razlike večje med spoloma. Gotovo ste slišali, da ženske lahko opravljajo več stvari hkrati, moški pa so denimo boljši vozniki. Pa je to res? Obstajajo majhne anatomske razlike med možgani moškega in ženske, mi pa bi radi vaše možgane preizkusili v delovanju. Zato organiziramo delavnico, kjer bomo poskusili na zabaven način ugotoviti, ali smo res tako zelo različni in ali so splošno veljavni stereotipi resnični ali ne.

Prijave sprejemamo na naslov: [email protected] do 6. marca 2016 oziroma do zapolnitve prostih mest.

Kristina Kolle, Mikela Leon, Sabina Skubic in Liza Žerdin so študentke različnih smeri, od psihologije, kognitivne znanosti do medicine.


dvorana Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU, Gosposka ulica 16, Ljubljana

SiNAPSINA delavnica za odrasle

16.00–18.00 Razmišljujoče telo SiNAPSINA delavnica za odrasle
Izvajalka: Snježana Premuš
Število udeležencev: 20
Prosta mesta so že zapolnjena.

Body mind centering (“osredotočanje telesa in uma”) je metoda dela oziroma okvir, ki nam pomaga zaznati spremembe in priti do stanja zavesti, ki omogoča spontano in odprto zaznavanje našega utelešenega uma. Ta metoda predstavlja način pristopanja k telesnosti, ki se odmika od tradicionalnih anatomskih in fizioloških znanj v dejanske fizične in čustvene občutke, ki zrastejo iz različnih delov in funkcij telesa. Iz te neposredne izkušnje lahko reinterpretiramo tradicionalne koncepte.

Senzorično-motorične metode, ki jih bomo uporabili v delavnici predstavljajo mirujoč okvir, znotraj katerega lahko sodelujoči doseže “navidezno” izpraznjeno stanje. Vsak dražljaj ali nov podatek postaja pomembna opora zaznavanju, odločanju in delovanju.

Prijave sprejemamo na naslov: [email protected] do 6. marca 2016 oziroma do zapolnitve prostih mest.

Snježana Premuš je koreografinja, plesalka, performerka, pedagoginja in certificirana EAY - Utelešena anatomija in joga – vaditeljica. Leta 1998 je magistrirala na London Contemporary Dance School, kasneje je svoje plesne in koreografske izkušnje in znanje poglabljala v različnih mednarodnih koreografskih in improvizacijskih projektih. Leta 2012 je zaključila specializiran študij Body-mind centering v Berlinu. V svojem 20-letnem delovanju je sodelovala s številnimi mednarodnimi skupinami, producenti in festivali.


dvorana Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU, Gosposka ulica 16, Ljubljana

16.00–18.00 Meditacija: med normalnostjo in norostjo, SiNAPSINA delavnica za odrasle
Izvajalca: Luka Dimic, Tina Košir Mazi
Število udeležencev: 15
Prosta mesta so že zapolnjena.

Luka Dimic in Tina Košir Mazi bosta pojasnila, kakšna je vloga meditacije v nekaterih tradicionalnih sistemih ter kaj nam zna o meditaciji povedati znanost. Predstavljene bodo koristi meditativnih praks in podani nasveti, kako jo vpeljati v vsakdanje življenje z namenom izboljšanja kakovosti bivanja. Izkušnja vadenja meditacije bo podana skozi vodene osnovne meditacijske praske.

Prijave sprejemamo na naslov: [email protected] do 6. marca 2016 oziroma do zapolnitve prostih mest. Udeleženci naj s seboj prinesejo armafleks.

Luka Dimic se je v okviru podiplomskega študija posvečal filozofiji joge, kasneje pa se je med študjem psihologije poglabljal v nevroznanstveno proučevanje meditacije.

Tina Košir Mazi v okviru doktorskega študija na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete UL proučuje zgodovino indijskih filozofij in religij, sicer pa jo zanima tudi zgodovina različnih oblik joge. Kot učiteljica joge/meditacije pripravlja in vodi tečaje “Joga - pot navznoter” ter predava o teoretičnih in praktičnih vidikih indijskih duhovnih izročil.


Atrij ZRC, Novi trg 2

20:00 Morilec v meni (The Killer Inside Me)
Michael Winterbottom, 2010, 109 min

Leto 1952. Skozi prizmo mnogoterih obrazov policista Lou (Casey Affleck), ki naj bi vzpostavljal vzor in red na idili ameriškega podeželja, spoznavamo razmerja moči in brezupnih situacij v družbi 20.stoletja. Bomo v odkrivanju blazne in izkrivljene notranjosti zagonetnega policaja postavljeni v točko distance? Je to čas moraliziranja?

Po filmu bo antroplog in psihiater Miran Pustoslemšek z nami delil misli o evolucijsko nujni kontingenci disocialnih oseb, ki so moteče, vendar nujne za obstoj vrste in o vprašanju imanentnosti zla v človekovem umu.


© SiNAPSA 2003-2012