Vabilo na 1. Sinapsiv izziv: Ali imamo svobodno voljo?

[email protected] | 12. 1. 2015

Vsi imamo prepričljiv občutek nadzora nad lastnimi odločitvami, vendar hkrati vemo, da nas naša čutila lahko varajo. Ali je možno, da nas zavajajo tudi glede našega prepričanja o svobodnem odločanju?

Z vprašanjem svobodne volje se filozofija ukvarja že dolgo časa, nevroznanstveniki pa so z nekaterimi novimi spoznanji dosedanja prepričanja močno razburkali. Po pionirskih poskusih Benjamina Libeta iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, ki so prvi na vprašanje svobodne volje ponudili znanstvene odgovore, so sledili še mnogi drugi, ki so izzvali njegove ugotovitve oziroma ponudili svoje. Edinstven vpogled nam dajejo tudi različna psihiatrična stanja, kjer je svobodno odločanje, vsaj navidez, pogosto moteno. Sodobna znanstvena odkritja o (ne)obstoju svobodne volje imajo tudi širši družbeni pomen, saj je ta tema tesno povezana z našimi pojmovanji odgovornosti in krivde, s tem pa kazni v pravu.

O tem pomembnem in kompleksnem vprašanju se bomo pogovarjali na 1. SiNAPSinem izzivu, kjer bomo temo obravnavali s številnih zornih kotov, pri tem pa soočili različna mnenja. Med našimi tokratnjimi gosti bosta nevrolog in sodni izvedenec prof. dr. Janez Zidar in filozof doc. dr. Sašo Dolenc.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na dogodku, ki bo potekal v sredo, 21.1.2015 ob 18. uri v Muzeju sodobne umetnosti na Maistrovi 3 v Ljubljani.


© SiNAPSA 2003-2012