Predavanja "Možgani in ..." v tem tednu

SiNAPSA | 28. 7. 2014

Pozdravljeni,

ponovno vas vabimo, da se v okviru spremljevalnega programa razstave Možgani – zgodba od znotraj udeležite zanimivih predavanj, ki bodo možgane osvetlila in obarvala iz različnih smeri. Ta teden še zadnja priložnost, da se v ritmu tanga zavrtite in ob tem vključujete različna možganska področja. Bolj teoretično pa bo govora o glasbi in možganih tudi v četrtek dopoldne. Če bo sreda praktična in polna idej za igro, ki spodbuja otrokov razvoj, bo petek filozofski.

Program tekočega tedna je naslednji:

  • v ponedeljek, 28.7.2014 ob 17:30 delavnica KAKO MOŽGANI PLEŠEJO TANGO - tokrat zadnjič, potekala bo v angleškem jeziku, ciljna skupina: odrasli in mladostniki, vabljeni tudi tujci - povezava na FB dogodek

Pogled, ki privabi. Dotik, ki spodbudi. Gib, ki združi, ob glasbi, ki vodi. Plesalca se srečata in v ritmu tanga začneta ustvarjati dialog brez besed. Kakšno bo sporočilo, je odvisno le od njunih interpetacij, odzivov in ustvarjalnosti. Na Tango delavnicah se bomo s pomočjo plesa, ki slovi po svoji izraznosti, učili nebesednega sporazumevanja in odkrili, koliko lahko povemo. Tako bomo na primeru najbolj čutnega plesa preverjali čudovite lastnosti možganov, ki nam omogočajo zaznavanje, čustvovanje, načrtovanje, ustvarjalno gibanje, jasno sporočanje in usklajevanje s partnerjem. Pridružite se nam! Priporočila: - priporočamo ogled razstave pred sodelovanjem v delavnici, - sprejmemo do 20 oseb: vabljeni pari, dobrodošli samski, - delali bomo v parih in menjavanje partnerjev bo zaželeno, - priporočljiva je udobna, mehka obutev.
Delavnico vodita plesni pedagog Bor Pantić in nevrobiologinja doc. dr. Maja Bresjanac.

Cena delavnice je 5€ na osebo. Prosimo, da svojo udeležbo prej najavite na: [email protected] - število mest je omejeno!

  • v torek, 29.7.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN POVEZAVE, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

V človeških možganih je 100 milijard nevronov, med njimi pa 10^15 povezav. Skupna dolžina teh povezav je okoli 200.000 kilometrov. Kljub tem skorajda nepredstavljivim številkam se nevroznanstveniki lotevajo kartiranja povezav v človeških možganih – človeškega konektoma. Z novimi metodami slikanja možganov lahko na popolnoma neinvaziven način raziskujemo povezave v človeških možganih pri zdravih in pri bolnikih, kar v preteklosti ni bilo mogoče.
Predaval bo doc. dr. Blaž Koritnik.

  • v sredo, 30.7.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN IGRA, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Tokrat Vas vabimo k igri. Ker so možgani otrok do sedmega leta prvenstveno senzorični procesor, so zanje zelo pomembne vaje oziroma igre zaznavanja. Otroci se danes igrajo na igriščih, plezanja po drevesih in raziskovanja po gozdu je bore malo celo na podeželju. Zato so igrišča in igrala za naše otroke še toliko pomembnejša. Z otroško igro spodbujamo otroka na več področjih. Taktilno stimulacijo spodbujamo z igro v peskovniku: igre z avtomobilčki, posodicami, presajanjem rož, gnetenjem testa, barvanjem in igrah z vodo. Propriocepcijo vadimo na trampolinu, pri premagovanju ovir, igrah z žogo, plezanjem po vrvi, pomočjo pri nošnji vrečk, potiskanju sesalca. Vestibularne ali ravnotežnostne aktivnosti spodbuja hoja po gredi, guganje, plazenje skozi tunel, plezanje po lestvi. Načrtovanje motoričnih aktivnosti omogoča plazenje po tunelih, labirintih, cestišče za igro z avtomobilčki. Voh in okus treniramo z vonjanjem in okušanjem z zaprtimi očmi.
Predavala bo dr. Tina Bregant.

  • v četrtek, 31.7.2014 ob 10:00 MOŽGANI IN GLASBA, ciljna skupina: otroci in mladostniki - povezava na FB dogodek

Poleg različnih drugih sposobnosti nam možgani omogočajo, da uživamo v glasbi, da jo poslušamo, ustvarjamo, čutimo. V predavanju bomo spregovorili o tem, kakšno vlogo imajo možgani pri zaznavanju in ustvarjanju glasbe ter kako se to spremeni, če možgani zbolijo. Omenili bomo še terapevtsko vlogo glasbe pri različnih boleznih možganov ter zaključili z nekaj zgodbami glasbenikov, ki so jih spremljale nevrološke in psihiatrične bolezni.
Predaval bo doc. dr. Blaž Koritnik.

  • v četrtek, 31.7.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN FILOZOFIJA, ciljna skupina: odrasli in mladostniki

V predavanju se bomo seznanili z zgodovino problema dualizma duha in telesa, ali, v sodobnejših terminih, dualizma zavesti in možganov. Predavatelj bo prikazal razvoj problema od njegove zastavitve pri Platonu, zgodnjemodernih filozofskih teorij duha pri Descartesu in Melebranchu do sodobnih debat v filozofiji kognitivnih znanosti. Poskušali bomo poiskati odgovor na vprašanje, kaj nam v času nevroznanosti lahko o možganih pove filozofija.
Predaval bo Aljoša Kravanja, univ. dipl. fil.


Vsa predavanja so BREZPLAČNA, obisk razstave ni pogoj za udeležbo na predavanjih! Vseeno pa toplo priporočamo, da si razstavo ob priliki ogledate.

Predavanja trajajo približno eno uro in potekajo v učilnici ob razstavi na Gospodarskem razstavišču - ko vstopite v poslopje, povprašajte o Sinapsinih predavanjih in prijazne gospodične na blagajni vas bodo usmerile v prostor.


Želimo vam lep začetek tedna!

Vaša SiNAPSA


© SiNAPSA 2003-2012