Vabilo na okroglo mizo

Iza Košir | 3. 2. 2021

Živimo v času pospešene digitalizacije. S svojo digitalno identiteto ustvarjamo in ohranjamo stike. Robot nam posesa in pokosi, ne da bi to opazili. V virtualni realnosti se soočamo s svojimi fobijami, pametne ure nas elegantno spodbujajo k zdravim navadam. Napredki v znanosti, zdravstvu in inženirstvu nam omogočajo, da smo vedno bolj zmogljivi, da odpravljamo svoje “pomanjkljivosti”. S senzorično substitucijo doživljamo nove načine zaznavanja sveta, protetični udi nam nadomeščajo biološke, navdušeni smo nad potenciali genskega inženiringa.

Kako se naš odnos do tehnologije v sedanjem času (in v trenutnih razmerah) spreminja skupaj s tehnološkimi napredki? Ali se prilagajamo tem napredkom, ali dovolj učinkovito združujemo realno z digitalnim, ali smo dovolj kritični do vseh plati naše rabe tehnologij?

Bomo nekega dne s pomočjo tehnologije presegli naše telesne in mentalne omejitve v namen stvarjenja “boljše” različice človeka? Bo to zgolj dopolnjena oblika človeka ali pa se moramo pripraviti na novo obliko bitja? Fantastične tehnologije, ki so že sedaj nepogrešljiv del našega življenja, bodo v prihodnosti zagotovo še toliko bolj. Kakšna bo prihodnost, kaj bomo takrat s tehnologijo, ali morda, kaj bo ona z nami?

Organizacijska ekipa SiNAPSINIH nevroznanstvenih seminarjev, študentje Študentske sekcije Slovenskega društva za kognitivno znanost in ekipa Maker Faire Ljubljana vas vabimo, da se nam pridružite na okrogli mizi “S transhumanizmom stran s humanizmom?”, kjer se bodo o omenjenih in sorodnih temah pod moderatorstvom tehnološkega novinarja in zanesenjaka Marjana Kodelje pogovarjali multimedijska umetnica mag. Valerie Wolf Gang, filozof dr. Marko Uršič in raziskovalec na področju umetne inteligence dr. Marko Grobelnik.

Dogodek bo predvajan v živo preko Facebooka in Youtube-a v četrtek, 11. 2. 2021, ob 18h.

MFLJ YT: https://youtu.be/PXQ7u3e6-a4

Sinapsa YT: https://youtu.be/NzZbx5A6UMY

Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/437653387281581

Lepo vabljeni!


pripeto:


© SiNAPSA 2003-2012