Predavanja "Možgani in ..." v tem tednu

SiNAPSA | 30. 6. 2014

Pozdravljeni,

tudi ta teden bo na Gospodarskem razstavišču ob razstavi Možgani - zgodba od znotraj precej priložnosti, da dodatno “nagubate možgane” in jih ohranjate v top-formi tudi čez poletje. Izvedeli bomo, kako se možgani razvijajo, kako lahko njihov razvoj skrene s poti, kako jih ohranjati čim bolj zdrave tudi pozno v starost, pa tudi to, kako je, kadar možgane prizadene starostna demenca.

SiNAPSini dogodki v tem tednu so naslednji:

  • v ponedeljek, 30.6.2014 ob 17:30 delavnica KAKO LAHKO OKREPIM SVOJE MOŽGANE, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Nevroznanost nas je v zadnjih nekaj letih naučila, katere aktivnosti so za možgane še posebej blagodejne in bistveno pripomorejo k njihovemu vzdrževanju v dobri formi. Udeleženci interaktivne delavnice se bodo sprehodili skozi čudovit labirint nevronov in sinaps, ki so v stalni interakciji z okoljem. Spoznali bodo lahko, kako je interakcija naših možganov z okoljem ključna za ohranjanje možganov v dobro formi. Poleg tega se bodo podučili o aktivnostih, ki možgane okrepijo in o nekaterih najpogostejših mitih o možganih, hkrati pa bodo tudi razumeli, zakaj njihovi možgani včasih ne delujejo kot bi si želeli.
Delavnico bo vodil nevropsiholog, Simon Brezovar.

Cena delavnice je 5€ na osebo. Prosimo, da svojo udeležbo prej najavite na: [email protected] - število mest je omejeno!

  • v torek, 1.7.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN DUŠEVNE MOTNJE, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Duševne motnje lahko pogosto razumemo kot težave, ki niso bolezenske narave ampak posledica različnih drugih dejavnikov, kot so stresi in nerazumevanje v odnosih z okolico, ali pa osebnostne značilnosti posameznikov. Govorili bomo o tem, kakšne spremembe v delovanju možganov lahko opazimo pri duševnih motnjah in kako delujejo biološki načini zdravljenja.
Predaval bo dr. Jure Bon.

  • v četrtek, 3.7.2014 ob 10:00 MOŽGANI IN OTROCI, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Naši otroci imajo v primerjavi z drugimi sesalci zelo dolgo otroštvo. Ali je tako dolgo zato, ker je potrebno usvojiti toliko znanj in veščin, da postanejo njihovi možgani dobro delujoči, zreli, odrasli možgani ali pa je otroštvo tako dolgo zato, ker so možgani tako kompleksni, da potrebujejo toliko let, da dosežejo svoj zrel način delovanja? V predavanju se bomo sprehodili po tej dolgi, zanimivi poti otroštva.
Predavala bo dr. Tina Bregant.

  • v četrtek, 3.7.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN DEMENCA, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Spomin in druge spoznavne sposobnosti predstavljajo temelj našega ravnanja in osebnosti, vendar so lahko zaradi bolezni možganov motene. Spregovorili bomo o možganskih spremembah, ki spremljajo zdravo staranje in demenco, o vzrokih zanje ter o razlikah med obema procesoma. Predstavili bomo tudi potek Alzheimerjeve bolezni ter možnosti njenega zgodnjega odkrivanja in zdravljenja.
Predaval bo Rok Berlot, dr.med.


Vsa predavanja so BREZPLAČNA, obisk razstave ni pogoj za udeležbo na predavanjih! Vseeno pa toplo priporočamo, da si razstavo ob priliki ogledate.

Predavanja trajajo približno eno uro in potekajo v učilnici ob razstavi na Gospodarskem razstavišču - ko vstopite v poslopje, povprašajte o Sinapsinih predavanjih in prijazne gospodične na blagajni vas bodo usmerile v prostor.


Želimo vam lep začetek tedna!

Vaša SiNAPSA


© SiNAPSA 2003-2012