UMetnost: nevroznanost v galeriji - PASTeli lepotnih idealov

SiNAPSA | 10. 12. 2018

Kaj razumemo pod pojmom nevroestetike? Kaj nas prepriča, da je nekaj lepo, kaj nam je vizualno privlačno in kaj nas odbija? Nam dojemanje lepote usmerjajo zgolj lepotni ideali ali se da pojav razložiti tudi z evolucijskega vidika? Ali obstaja neka univerzalna definicija lepote?

Na ta in podobna vprašanja bomo poskusili odgovoriti v četrtek, 13. decembra 2018 ob 18. uri v Avditoriju Narodne galerije. Prisluhnili bomo trem različnim strokovnim perspektivam umetnosti in lepote v širšem kontekstu.

Prvi predavatelj bo prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., predstojnik katedre za nevrologijo na ljubljanski Medicinski fakulteti ter predstojnik Kliničnega oddelka za bolezni živčevja na ljubljanski Nevrološki kliniki. Umetnost je z nevroznanostjo v Narodni galeriji povezoval že kot kustos za en dan, tokrat pa nam bo iz nevrološkega vidika osvetlil, kaj se dogaja z možgani ob stiku z nečim lepim.

Druga bo predavala dr. Katja Mahnič, umetnostna zgodovinarka in profesorica na Filozofski fakulteti, ki nas bo popeljala po poti kontekstualne in časovne pogojenosti ideje lepega. Kot zadnja govorca pa bosta nastopila Igor Višnjar, dr. med. in in Nevio Medved, dr. med., plastični kirurg Medved Višnjar estetska klinika, ki bosta predstavila perspektivo lepotnega kirurga ter nam orisala vlogo sodobne plastične kirurgije v današnjem svetu.

Dogodek organizira Sinapsa, slovensko društvo za nevroznanost, v sodelovanju z Narodno galerijo.

Vstopnina: 5 eur, študenti z veljavno študentsko izkaznico 3 eur, Prijatelji Narodne galerije brezplačno.

Vstopnice lahko prevzamete do 30 minut pred pričetkom predavanja.

Prijave na predavanje:
T: 01 24 15 418
E: [email protected]


© SiNAPSA 2003-2012