Predavanja "Možgani in ..." v tem tednu

SiNAPSA | 14. 7. 2014

Pozdravljeni,

čeprav ni vreme nič kaj podobno poletju, lahko v tem tednu odlično izkoristite svoj prosti čas in se izobrazite o najrazličnejših področjih nevroznanosti. V tem tednu kar pet predavanj in ponedeljkova delavnica:

  • v ponedeljek, 14.7.2014 ob 17:30 delavnica KAKO MEDITACIJA VPLIVA NA MOŽGANE, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Meditacija postaja vedno bolj priznan način sproščanja in zdravega načina življenja, kar v zadnjih desetletjih potrjujejo tudi znanstvene raziskave. Kaj je meditacija? Kako in kdaj lahko meditiramo? Kakšne koristi nam ponuja meditacija? Ali obstajajo kakšne kontraindikacije? Kaj znajo povedat nevroznanstveniki o meditaciji? O tem in še o marsičem bo tekla beseda v sproščeni atmosferi, ki jo bomo začinili s praktično vajo meditacije.
Delavnico bo vodila Breda Podjaveršek, dr. med.

Cena delavnice je 5€ na osebo. Prosimo, da svojo udeležbo prej najavite na: [email protected] - število mest je omejeno!

  • v torek, 15.5.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN ODVISNOST, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Za odvisnosti velja, da so kronične bolezni, ki pa se lahko zazdravijo, pri čemer so najbolj učinkovite različne oblike psihoterapevtske obravnave. Odvisni ljudje ne morejo več nadzorovati svoje potrebe po uživanju psihoaktivne snovi ali ponavljanju določenega vedenja, ki jim prinaša kratkotrajni užitek, kljub temu, da se pojavljajo različne negativne posledice, ki močno vplivajo na njihovo življenje. Izguba nadzora nad lastnim vedenjem in druge značilnosti odvisnosti so povezane s spremembami v delovanju možganov.
Predaval bo prof. dr. Peter Pregelj.

  • v sredo, 16.7.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN RAZVOJ UMA, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Razvoj možganov se začne še pred našim rojstvom in poteka burno vse do zgodnje odraslosti. Po rojstvu se izobilje povezav v možganih prične rečiti, učinkovitost preostalih povezav pa krepiti. S temi procesi sovpada nagel razvoj umskih ter prilagoditvenih zmožnosti otrok in mladostnikov. Kako na te procese vplivajo dedni in okoljski dejavniki, kako vzgoja in izkušnje? Kako ti procesi potekajo običajno in kaj se zgodi če gredo stvari narobe? Zakaj bi morali o tem nekaj vedeti starši, učitelji ter vsi drugi, ki se v svojem vsakdanu srečujemo z otroci in mladostniki? Za odgovore na ta in druga vprašanja o razvoju možganov vabljeni na predavanje.
Predaval bo nevropsiholog David Gosar.

  • v četrtek, 17.7.2014 ob 10:00 MOŽGANI IN EPILEPSIJA, ciljna skupina: otroci in mladostniki - povezava na FB dogodek

Epilepsija je možganska bolezen, ki se pojavlja pri 1 % prebivalstva. Največkrat začenja v otroštvu. Poznavanje najpogostnejših oblik napadov in ustrezne reakcije staršev, učiteljev, vrstnikov in naključnih opazovalcev napada lahko v veliki meri izboljšajo zdravljenje. Bolniki, katerih življenje z epilepsijo je pogosto obremenjeno zaradi neznanja in predsodkov, potrebujejo celostno pomoč, ki jo lahko zagotovijo večpanožne strokovne skupine. H kakovostni obravnavi prispeva delovanje strokovno-humanitarnega društva Liga proti epilepsiji in skupin za samopomoč.
Predaval bo dr. Igor M. Ravnik.

  • v četrtek, 17.7.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN RAČUNALNIKI, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Neposredna povezava med možgani in računalnikom ima precej prednosti pred konvencionalno komunikacijo, predvsem pa je neprimerno hitrejša. Čeprav obstaja že veliko znanih metod, kako neposredno povezati možgane z računalniki pa imajo še vedno precej otroških bolezni. Pogovarjali se bomo o tem, kako se učinkovito povezati z računalnikom in kakšne tehnologije uporabljamo danes.
Predaval bo prof. dr. Aleš Belič.

  • v petek, 18.7.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN AVTIZEM, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Po zadnjih podatkih naj bi bilo med nami več kot 1 % oseb z eno od oblik avtizma. Nekateri govorijo o »epidemiji«. Gre za kompleksno razvojno-nevrološko motnjo, za katero so značilne pomembne težave na področju socialne komunikacije in prisotnost ozko usmerjenih in ponavljajočih se vedenj in interesov. Na predavanju bomo izvedeli, kaj bi lahko bili vzroki za tako velik porast avtizma in kaj danes vemo o delovanju možganov oseb s to razvojno posebnostjo.
Predavala bo doc. dr. Marta Macedoni Lukšič.


Vsa predavanja so BREZPLAČNA, obisk razstave ni pogoj za udeležbo na predavanjih! Vseeno pa toplo priporočamo, da si razstavo ob priliki ogledate.

Predavanja trajajo približno eno uro in potekajo v učilnici ob razstavi na Gospodarskem razstavišču - ko vstopite v poslopje, povprašajte o Sinapsinih predavanjih in prijazne gospodične na blagajni vas bodo usmerile v prostor.


Želimo vam lep začetek tedna!

Vaša SiNAPSA


© SiNAPSA 2003-2012