SiNAPSIN dogodek: Gledati in videti

SiNAPSA | 9. 11. 2020

Obisk galerije in opazovanje likovnih del v naših možganih aktivira vrsto zanimivih procesov, ki pa nam kot opazovalcu ostanejo povsem nevidni, nezavedni. Pomeni gledati že videti? Zakaj se nam zdijo nekatere barve, oblike in podobe bolj privlačne od drugih in zakaj nas prevzamejo? Zakaj nekaj dojamemo kot “lepo” in drugo kot “grdo”? Ali obstaja nekaj takega, kot je univerzalni likovni jezik? Kako zaznavamo abstraktno in kaj se dogaja v naših možganih pri zaznavi klasične in “stvarne” umetnosti?

Na ta in podobna vprašanja bomo poskušali odgovoriti na predavanju v četrtek, 12.11.2020 ob 18.00 uri preko Zoom webinarja. Področji umetnosti in nevroznanosti bosta zastopala prof. dr. Jožef Muhovič in mlada raziskovalka Nina Purg.

Dogodek organizira Sinapsa, slovensko društvo za nevroznanost v sodelovanju z Narodno galerijo. Za prijavo je potrebna predhodna registracija preko naslednje povezave: https://zoom.us/webinar/register/WN_hNLnbHEZSlezv6N0LNVYog

Zaradi nepričakovanega interesa so mesta že zapolnjena, naknadno bomo zato objavili povezavo za prenos v živo, kamor se bodo lahko priključili še ostali zainteresirani. Po dogodku bo posnetek predavanj na voljo tudi na YouTube kanalu Narodne galerije. Spremljajte nas na Facebook strani https://www.facebook.com/events/387260395738720/ in na spletni strani https://www.ng-slo.si/si/dogodki-in-obvestila.


© SiNAPSA 2003-2012