Svetovni dan spanja

Slovenska skupina za spanje | 13. 3. 2015

S sloganom “Ko je spanje urejeno, je za zdravje in srečo poskrbljeno” obeležujemo svetovni dan spanja

Letošnji svetovni dan spanja Mednarodna zveza za medicino spanja (WASM) 13. marca obeležuje s sloganom »Ko je spanje urejeno, je za zdravje in srečo poskrbljeno«. Ta vsakoletni dogodek je priložnost za poziv k ukrepanju v zvezi s težavami, povezanimi s spanjem. V sodobni družbi motnje spanja, poznamo jih kar 85 vrst, prizadenejo tudi do tretjino ljudi. Najpogostejše so nespečnosti (insomnije), za katerimi trpi več kot 20 odstotkov celotne populacije, sledijo motnje dihanja med spanjem (10 odstotkov celotne populacije), do 10 odstotkov starejše populacije pa ima tudi sindrom nemirnih nog in periodičnih gibov udov v spanju.

Nezdravljene motnje spanja, ki povzročajo neobvladljivo prekomerno dnevno zaspanost, npr. narkolepsija, motnje dihanja v spanju, sindrom nemirnih nog in periodičnih gibov udov v spanju, imajo lahko zelo hude posledice.

Letošnja tema se poleg drugih sporočil osredotoča na nespečnost.

Evropski dan narkolepsije, 14. marec 2015 – v Sloveniji verjetno okoli tisoč bolnikov z narkolepsijo

Narkolepsija prizadene enega od 2000 ljudi, zato lahko predvidevamo, da je v Sloveniji okoli tisoč oseb s to motnjo spanja. Vendar je diagnosticiranih le okoli 50 prepoznanih bolnikov. Pri večini bolnikov narkolepsija torej ni prepoznana in nimajo postavljene pravilne diagnoze. Pogosto so ocenjeni kot leni in nezainteresirani, celo kot psihiatrični bolniki. Zato imajo lahko že kot otroci težave v šoli, na delovnem mestu in v socialnem okolju. Vendar večino motenj spanja lahko preprečimo ali učinkovito zdravimo.

Več informacij v priponki.


pripeto:


© SiNAPSA 2003-2012